Otvorene Jaskanske vinske svečanosti

Jaskanske vinske svečanosti održavaju se pod visokim pokroviteljstvom Vlade.

Službeni program započeo je na Strossmayerovom trgu s kojeg je krenula povorka prema Sajmištu i velikom šatoru. Okupljenima se prvo obratio Gradonačelnik grada Jastrebarskog:

Jaskanske vinske svečanosti 2 (Kopiraj)‘U ime svih Jaskanaca i Jaskanki ponosan na sve ono što smo kao mala, ali iznimno perspektivna sredina uspjeli učiniti od kada smo na ovom mjestu stajali prije točno godinu dana. U međuvremenu je Hrvatska postala punopravnom članicom EU, Jastrebarsko je uspješno okončalo svoje prve EU projekte, te je bez obzira na to što Jaska već ima značajnu poziciju na toj novoj Europskoj karti i što je naš angažman nagrađen i međunarodnim priznanjima, upravo se jaskanski proizvod – pjenušac proizveden u vinogradima Plešivice točio i pio u Bruxellesu i u Zagrebu na centralnoj svečanosti ulaska Hrvatske u EU’, rekao je Zvonko Novosel.

Gradonačelnik grada Hvara, partnera ovogodišnjih vinskih svečanosti, Rino Budrović osvrnuo se na poveznicu Jastrebarskog i Hvara kao dvaju gradova koji su poznati po vinskoj tradiciji i bogatoj kulturno povijesnoj baštini, te turizmu izjavivši pritom:
‘Čast mi je biti ovdje kao gradonačelnik prijatelj ovo je početak partnerstva i prijateljstva grada Hvara koji je u svijetu poznat kao jedan od deset najljepših otoka i grada Jastrebarskog koji je jedan od Europskih Gradova budućnosti. Grad Hvar ima bogatu kulturnu turističku baštinu i tradiciju, ove godine slavimo 145 godina organiziranog turizma na što smo iznimno ponosni. Istovremeno Grad Jastrebarsko kao europski grad budućnosti sa svojom tradicijom poznatom vinskom cestom i brojnim vrijednim vinarima privlačna destinacija kontinentalnog turizma’, izjavio je Rino Budrović.

Premijer Milanović osvrnu se na ulazak Hrvatske u Europsku uniju i spomenuo da je prvo vino koje se pilo povodom ulaska Hrvatske u EU bilo iz Jaske, te je objasnio zašto se svake godine ponovno vraća na ovu cijenjenu manifestaciju kazavši:
‘Mi smo mali, sad smo članica Europske unije i moramo znati gdje nam je mjesto, ali se i boriti za svoje mjesto i podići svoj glas i boriti se za to da se naš identitet prizna. To se ne smije pretvoriti u kompleks , ali to mora biti trajna samosvijest, jedino tako Hrvatska može biti svoja na svome , jedino tako Jaska može raditi, proizvoditi, razvijati se i nametati ukuse i kvalitete. Ovo je jedina manifestacija u Hrvatskoj na koju dolazim uzastopno zaredom već sedam godina, nemam niti jednu neopravdanu. Zašto? Vjerojatno zato što mi je ovdje ugodno, prema tome nastavit ću dok mi živo srce bije’, kazao je Zoran Milanović.

Jaskanske vinske svečanosti 3 (Kopiraj)Svečanosti su nazočili i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, ministar obrane Ante Kotromanović, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, te predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković.

Nakon svečane povorke koja je krenula sa Strossmayerovog trga prema šatoru, Gradonačelnik je uzvanike poveo u kratak obilazak obrtničko – turističke izložbe i vinara koji će se ove godine predstaviti u sklopu svečanosti. Tom prilikom župan Stjepan Kožić pohvalio je štandove izlagača, a posebno je istakao izgled članova raznih KUD-ova u tradicionalnim nošnjama koji predstavljaju dobru tradicijsku i vinsku posebnost svečanosti. Program su svojim nastupom upotpunile i balerine Baletnog studia Jastrebarsko, te članovi klape Galešnik iz grada – partnera Hvara.

Sve ljubitelje dobrog vina i vinske kapljice, te domaće hrane očekuje dobar provod, a atmosferu su u večernjim satima dodatno podigli nastupi Gazda, Desinečkih tamburaša i Finih dečki.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.