Otvorenje 11. „Mjeseca plave ribe“ oduševilo Crikveničane i rujanske posjetitelje Rivijere Crikvenica

U Crikvenici je u petak, 15. rujna, spektakularno počeo 11. po redu „Mjesec plave ribe“, a broj posjetitelja manifestacije je pokazao da sezona još uvijek nije završila!

Ova je „plavuša“ iznova dokazala da ne zaslužuje samo jedan mjesec u godini posvećen njoj, već da bi trebala biti što češće „društvo“ na tanjurima.

Sve je počelo uz cooking show poznatog chefa Davida Skoka i njegovu „Plavušu u sendviču“.

Ne, Skoko nije imao pomoćnicu plave kose, već je to naziv njegova specijaliteta od plave ribe.

Voditelj programa, s obzirom na vrstu i ime manifestacije, nije mogao biti nitko drugi već Domagoj Jakopović – Ribafish. Restoranima – sudionicima projekta „Cesta plave ribe“ – Direktorica Marijana Biondić je u ime TZG Crikvenice dodijelila priznanja, kao zahvalu i podsjetnik na sudjelovanje. U večernjim satima uslijedio je zabavno – glazbeni program uz Marka Škugora.

A jedna od omiljenih „plavuša“ bila je prava atrakcija u subotnje predvečerje – tuna teška 55 kg stigla je brodom u centar Crikvenice na zadovoljstvo svih okupljenih.

Zavidne vještine baratanja nožem pokazao je japanski sushi majstor koji je od nje pripremio specijalitete – dvije vrste tuna steaka i tri vrste sushija.

Interakciju s publikom je vodio simpatični Robert Ferlin, a večer je začinio nastup Damira Kedže.

Ovaj „plavi“ vikend završio je nedjeljnim cooking showom chefova iz restorana „Dida“, „Domino“ i „Miramare“. Voditeljica koja nas je vodila kroz program bila je Barbara Udovičić Papeš, a sve prisutne je zabavljala Klapa „Kampanel“.

Posebna ponuda jela od plave ribe na tri lokacije, vinski kutak Udruge „Vina Kvarnera“ s raznovrsnim vinima od kojih ističemo autohtonu sortu žlahtinu te ponuda osvježavajućih koktela – ono je što je bilo u ponudi tijekom sva tri dana otvorenja ove manifestacije. Jedna od zvijezda je i koktel manifestacije prigodna imena – „Fisherman’s Mule“ (gin, plavi curacao, limeta, pivo od đumbira, ružmarin, limun).

Gracian Čop je bio suvoditelj trima gostujućim voditeljima, a „Trio Crikvenica“ glazbena kulisa na početku svake večeri.

Mislili smo i na naše najmlađe, stoga je i za njih pripremljen program tijekom sva tri dana. Imali su priliku uživati u likovnoj i istraživačkoj radionici, pričama, animaciji i raznim igrama.

Direktorica TZG Crikvenice Marijana Biondić izrazila je zadovoljstvo održanom manifestacijom:

„Nakon prva tri dana i otvaranja ‘Mjeseca plave ribe’ mogu reći da sam izuzetno zadovoljna. Prepun crikvenički trg sredinom rujna, posjetitelji koji čekaju u redu za delicije od plave ribe, prizor kakav sam i priželjkivala kad sam osmislila ovaj projekt prije 11 godina. Tada smo započeli s projektom ‘Cesta plave ribe’ i popratnom manifestacijom potaknuti bogatom ribarskom tradicijom Crikvenice te činjenicom da tradicionalna gastronomija crikveničke rivijere uključuje jako puno plave ribe koja se je u našem kraju lovila u velikoj količini.

Ono na čemu svi u destinaciji moramo inzistirati jest autentičnost gastronomske ponude. To je ono po čemu se možemo razlikovati od drugih, a drago mi je da naši ugostitelji – partneri sve više prihvaćaju ovaj projekt i uvode plavu ribu u svoje jelovnike. Veliki broj gostiju koji su ovog vikenda posjetili ‘Mjesec plave ribe’ govori nam da je on postao motiv dolaska u destinaciju, a upravo jedan od ciljeva ovoga projekta, uz inzistiranje na autohtonoj kuhinji, je poticanje turističkog prometa izvan glavne sezone i povećanje postotka popunjenosti smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta. Da smo na dobrom putu potvrđuju i brojke koje kazuju sljedeće  – na sam dan početka manifestacije imali smo 20 % više gostiju nego lani na isti dan. Inače, ove godine, krenuli smo jako dobro već u predsezoni, kada smo za prvih 5 mjeseci imali 30 % bolje rezultate nego lani, a u prvih 15 dana rujna ostvareno je 10 % više nego lani u istom razdoblju, s time da su najave za nastavak posezone isto jako dobre.“

Dragan Visković, chef restorana „Domino“, jedan od sudionika u ovome „plavom“ projektu, također je imao riječi hvale:

„Sretan sam što je TZG Crikvenice digla ovu priču na vrhunski nivo, mislim da je ovo naša crta prepoznatljivosti. Priča o plavoj ribi i ovom projektu ima temelje stare 11 godina, a ja nikad nisam bio sretan kao ove godine. Što se restorana ‘Domino’ i menija tijekom ‘Mjeseca plave ribe’ tiče, sve je iznad svih očekivanja.“

Podsjećamo, usklopu ovoga mjeseca (15. rujna – 15. listopada) odabrani ugostiteljski objekti na području rivijere nude ukusna, maštovita i raznovrsna jela od plave ribe, a oni su sljedeći: „Dida“, „Karoca“, Trabakul“, restorani hotela „Crikvenica“, „Esplanade“ i „Miramare“ u Crikvenici, u Dramlju „Domino“, u Jadranovu „Feral“, a u Selcu „Riva“, „Ulika“ i restoran hotela „Marina“.

29. rujna u restoranu „Dida“ možete svjedočiti „ljubavnoj priči“ plave ribe i vina. Naime, uparivat će se jela s vinima vinarija „Pavlomir“ i „Grand Village Estate“, pod vodstvom sommelierke Ines Matić Matešković. Vaše jedinstveno gastro putovanje ima za cilj i jednu posebnu lokaciju, a to je Bar & Restaurant „Terraca“ u Dramlju. Vikend gastro eventi u ovom objektu (22.-24. rujna i 29. rujna -1. listopada) donose nam  posebnu gastro ponudu uz nastupe glazbenih sastava (Klapa „Kala“, glazbeni sastav „Coffee Shop Acoustic“ i Trio „Splash“).

„Mjesec plave ribe“ manifestacija je koja je vezana za projekt „Cesta plave ribe“. Njega je također osmislila Turistička zajednica Grada Crikvenice, inspirirana ribarskom prošlošću i tradicijom ovoga kraja. Riječ je o posebnoj cjelogodišnjoj gastronomskoj ponudi temeljenoj na vrijednoj tradiciji, a u kojoj sudjeluje nekoliko restorana s područja Rivijere Crikvenica. “Cesta plave ribe – Mjesec plave ribe” osvojila je i srca struke pa je 2014. dobila nagradu „Simply the Best” u kategoriji tematsko-gastronomske manifestacije.

Još uvijek imate vremena posjetiti Crikvenicu u ovom slavljeničkom mjesecu, uživati u tradiciji i istovremeno zadovoljiti sva osjetila.

Više detalja na www.riveracrikvenica.com.

Organizator:

Turistička zajednica Grada Crikvenice

Suorganizatori:

„Jadran“ d.d., Cocktail bar „Balustrada“, Kavana „Toš“, Catering „Derossi“, „Terraca“ Bar & Restaurant, „Jarun ideja“ d.o.o., Udruga „Vina Kvarnera“, Dječji vrtić „Radost“, „Grand Village Estate Winery”, vinarija „Pavlomir”

Partneri projekta:

restorani i konobe:

„Dida“, „Domino“, „Feral“, „Karoca“, „Riva“, „Trabakul“, „Ulika“

restorani hotela:

„Crikvenica“, „Esplanade“, „Marina“, „Miramare“

TZG Crikvenice