Panorama pizza kup predstavljen u O’Hari

U rujnu je u preloškom hotelu Panorama, u organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T. i tvrtke DG-Sport, održan je prvi Panorama pizza kup. Između deset ponajboljih hrvatskih pizzerija, pobijedila je zagrebačka O’Hara. Da organizatori znaju što rade, pokazuje i  odabir žirija. Tom prilikom u žiriju su bili: Loreena Meda,  Rene Bakalović, Časlav Matijević, Domagoj Jakopović – Ribafish i Tomislava – Tommy.

Organizatori Panorama pizza kupa su na prvo u nizu druženja, a koje je bilo organizirano upravo u O’Hari, pozvali neke od eminentnih novinara hrvatske enogastro scene. Takvih druženja biti će još, a svaki puta u drugoj pizzeriji. Tom prilikom najavili su i sljedeće aktivnosti:

Marin Vanjak (drugi slijeva), Domagoj Jakopović Ribafish, Tomislav StiplošekHrvatska na europskom i svjetskom prvenstvu

Dejan Plišo, pizza majstor koji je na prvom Panorama pizza kupu odnio pobjedu za O’Haru, u prosincu ove godine sudjelovat će na europskom prvenstvu pizza u Padovi, a u travnju 2015. godine predstavljat će Hrvatsku i na svjetskom prvenstvu u Parmi. S njima u Italiju putuju i stručni suradnici Panorama pizza kupa, Loreena Meda i Rene Bakalović.

Panorama pizza kup i festival pizze

Najavljen je i Panorama pizza kup za sljedeću godinu. Održat će se nekoliko županijskih natjecanja, a finale će uslijediti 26. i 27. rujna u sklopu prvog hrvatskog festivala pizze. Na festivalu očekuju izlagače iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Italije… koji će prezentirati svoje proizvode, od krušnih  i drugih peći do najsitnijih alata i namirnica koji su potrebni za izradu pizze.

Prezentacija

Uslijedila je prezentacija koju je započeo Marin Vanjak, vlasnik zagrebačke pizzerije O’Hara, kratkim predavanjem na temu: Kvaliteta pizze ovisi o kvaliteti namirnice. Treba istaknuti da u pizzeriji oni koriste isključivo vrhunske namirnice, kao što su ekstradjevičanska maslinova ulja, , calamata masline, mozzarella di bufala iz okolice Napulja, hrvatsku eko rajčicu, surađuju s tvrtkom Volim ljuto, a trenutno isprobavaju nekoliko specijalnih vrsta brašna koje su uvezli iz Italije. Dakle, svaka namirnica mora biti vrhunska što u konačnici daje odličan rezultat.

Pizzeria O'HaraGourmet menu

Kako želja organizatora Panorama pizza kupa nije samo održavanje natjecanja i festivala, nego da kroz edukaciju pizza majstora (pizzaiola), vlasnika pizzeria i konzumenata naprave od pizze odličnu deliciju koja je dostupna većini građana, osmišljen je gourmet menu – degustacija pizza u sljedovima.
O čemu se radi?
Primjerice, četveročlana ekipa odluči se za takav menu, odabire nekoliko pizza po svojem izboru, koje se tada rangiraju po svojoj jačini i složenosti okusa te na stol dolaze jedna po jedna i režu se na četvrtine. Uz svaku pizzu posluži im se određeno pivo ili vino koji su sastavni dio ovog menua.
Na taj je način u pizzerije ‘spušten’ dašak hedonizma.
Stručna ekipa G.E.T.-a bit će na usluzi svim zainteresiranim pizzerijama da kroz radionice i tečajeve usavrše svoje znanje i ponudu te izgrade takav menu.
Ovom prilikom, kao primjer, sljubljene su četiri  pizze s odgovarajućim pivima, što je logično s obzirom da O’Hara u svojoj ponudi ima oko 70 vrsta piva. Menu je bio sljedeći:

Sei formaggio (6 vrsta sira)
Sastojci: rajčica, dvije vrste gaude, edamer, mozzarela, gorgonzola, grana padana
Pivo: Weihenstephaner Vitus, Njemačka, 7,7%. Najbolje jako pšenično pivo u protekloj godini, snaga zamotana u svilenu rukavicu, slatko, gusto, predivno pivo. The weizen!

Filetti
Sastojci:  rajčica, mozzarela, češnjak, kapare, cherry rajčica
Pivo: Nova runda American Pale Ale, Hrvatska. Prva Hrvatska craft pivovara i prvo craft pivo, rade ga Daruvarčani, kuhaju u Varaždinu, a prodaju u Zagrebu. Fino hmeljno, gorkasto, pustiti da se zagrije i otpusti arome.

Pizza O’69
Sastojci: rajčica, mozzarela, julienne beefsteak, grana padana, ekstra djevičansko maslinovo ulje, bosiljak
Pivo: Gulden Draak The Brewmasters Edition, svijetli ale, Belgija. Poznato belgijsko pivo visokog stupnja alkohola (10,5%), odležalo u bačvama viskija koje mu daju specijalnu aromu.

O’Vo je ljuto ko vrag
Sastojci: rajčica, dvije vrste gaude, edamer, pik kuhana šunka, domaća panceta, ljuti feferoni
Pivo: Maxlrainer Schloss Trunk, Njemačka, 5,3%. Fantastičan, jednostavan i excelast njemački lager (Zwickl), savršen za uz ljuta, jaka i slana jela, jednostavan i osvježavajuć kako to samo Nijemac može biti. Nagrađivan u konkurenciji manjih pivovara.

Detalje o svim ovim aktivnostima zainteresirani će moći pratiti, osim kroz medije, za sada na facebook stranici, a uskoro i na web stranici Panorama pizza kupa

GET