Parenzana Train: Putem čarobnog muškata

Stara rimska poslovica kaže: ‘Da bi upoznao jedan narod – sjedi za njegov stol, probaj njegovu hranu i pij njegovo vino, onda ćeš znati kakvi su to ljudi’.

Prvom prezentacijom za predstavnike medija i uzvanike, tim Parenzana Traina obogatio je ponudu s još jednim turističkim obilaskom prekrasnih istarskih krajolika. Putem čarobnog muškata, Momjanštinom je krenuo vlakić  u obilazak tri podruma i tri posebne priče povezane s istarskim vinima, a posebno s muškatom.

Okupljanje gostiju započinje u 10 sati ispred konobe Marino u Kremenju gdje ih dočeka piće dobrodošlice i zabava s harmonikašima. Prva stanica je u vinariji Kabola. Poznati proizvođač vina, dobitnik je domaćih i inozemnih nagrada za kvalitetu. Vinogradi Kabola nalaze se prvenstveno na glinenoj zemlji, bogatoj loporom, što vinima daje poseban okus. Prezentirali su se domaći proizvodi koja su izuzetno dobro sljubljena s vinima iz istog podruma. Degustirala se Malvazija unic’ i Momjanski muškat, autohtona sorta Momjanštine. Muškat se pije kao desertno vino i odlično odgovara slasticama s manje šećera. Kabola je poznati vinar koji u svojim amforama u zemlji drži vina kao što su to nekada radili stari Rimljani. Njegovo je najpoznatije vino Amfora, upravo skadišteno na taj način. Vina Kabola pružaju hedonistički ugođaj starog Rima.

Nakon podruma Kabola, kreće se dalje vlakićem do sjedeće stanice, do Obiteljskog gospodarstva Sinković. Obitelj Sinković proizvodi suhi i polusuhi muškat. Gosti su uživali u degustaciji vina, rakija, maslinovih ulja te proizvoda od domaćeg voća i povrća. Posebni čuvari ovog gospodarstva su divlje svinje koje su atrakcija za djecu i odrasle.

Iz gospodarstva Sinković, kreće se daljnjom vožnjom do vinarije Prelac. Doček uz degustaciju domaćih jela i naravno, njihove malvazije koja je puna voćnog okusa i mirisa.  I u vinariji Prelac, centralno mjesto zauzima degustacija muškata. Muškat prelijepe zlatne boje, okusom i mirisom zadovoljava sva osjetila te je ponos vlasnika podruma. Obitelj Prelac poznata je i po proizvodnji maslinovog ulja. Auhtohtone sorte ovoga kraja su bjelica i buža kao i kupaža više sorti ulja. Ručno ubrani plodovi postupkom hladnog prešanja u roku od 24 sata nakon branja postaju ekstradjevičanska ulja vrhunske kakvoće.

Vožnju Parenzana Trainom Putem čarobnog muškata možete doživjeti svakoga tjedna, i to utorkom i srijedom. Izlet i degustacije traju tri do četiri sata.

M. P.