Peroj: Villa Letan najbolji Gourmet hotel

Nakon što je prošle godine Hotel Villa Letan iz Peroja dobio nagradu od TripAdvisora kao hrvatski hotel s najbržim rastom ocjena uz podršku i pohvale mnogobrojnih gostiju koji su zadnjih nekoliko godina boravili u hotelu, ove je godine zasluženo primio nagradu najvećeg engleskog tour operatora, Thomas Cook Group. Ova grupacija poznata diljem svijeta prepoznala je Hotel i kao vrhunsku gastro destinaciju. U kategoriji malih obiteljskih hotela, Hotel Villa Letan dobio je priznanje, kao prvi hotel u katalogu grupacije Thomas Cook, za Gourmet hotel.

Priznanje ‘Proven Quality’ dodjeljuje se hotelima koji su svojim djelovanjem prepoznati kao najbolji hoteli unutar svoje kategorije te dobivaju odlične povratne informacije (‘feedback gostiju’) vezano za uslugu, gostoljubivost, čistoću, gastronomiju te veličinu vrijednosti odnosa usluge s obzirom na plaćeni novac.

Posljednjih godina, pod mentorstvom chefa Roberta Perića, razvoj gastronomije hotela Letan rapidno je rastao te svakako uspijeva zadovoljiti nepca brojnih zahtjevnijih gostiju, kako u pansionskoj ponudi tako i u ‘ala carte’ ponudi. Chefovi Ranato Plužarić i Dario Šumar, uz pomoć slastičarke Nensi Gržančić, upornim i marljivim radom pripremaju menije i slastice te stvaraju posebnu gurmansku priču hotela Villa Letan. Kontinuiranim edukacijama kod chefa Roberta Perića, ali i drugih renomiranih kuhara, osobito u gastronomskoj valorizaciji istarskih namirnica i sirovina, kuharski tim hotela Letan osposobljen je za pripremu mesa boškarina i mesa istarskog magarca. Upravo za ovu vještinu i specijalizaciju već šest godina Letanovi kuhari primaju priznanje ‘Oznake kvalitete’ od Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI). Posebna nagrada dodijeljena je hotelu Letan u 2014. godini, također od AZRRI-ja, za ugostiteljski objekt s najviše prodanog mesa istarskog goveda–boškarina te za pomoć u promociji konzumacije i pripreme mesa boškarina. Također, kao Maestro choccolatier, Robert Perić je neiscrpan je ‘izvor’ inspiracija za slastičarku hotela Villa Letan te podrška u kreiranju vrhunskih slastica.

Hotel Villa Letan-Peroj 2Od prošle godine, u sklopu hotela aktivan je i LF restoran koji je smješten u atriju s pogledom na bazen. Sa ukupno 40 sjedećih mjesta, prostor je to koji će vas iznenaditi ugodnim i ležernim ambijentom ali prije svega netipičnim, kreativnim jelima koja se dnevno, tjedno i sezonski mijenjaju.

Gastronomija LF restorana kreativna je i maštovita, bazirana na tradicionalnim namirnicama iz Istre. Kuhari hotela Letan postavili su sami sebi zadatak da vizualno, okusima i mirisima, zadovolje i najzahtjevnije goste. Oni tijekom pripreme i prezentiranja koriste ponajviše domaću, lokalnu, autohtonu namirnicu.

Osim LF restorana, LF catering zasigurno je najkreativniji dio ove gastronomske priče. Vinistra, Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, Festival pašte u Žminju, Chocco fest u Brtonigli, Arena Ice feaver …. samo su neki od događaja i manifestacija za koje je odgovorna ekipa iz LF cateringa na čelu s Chefom Robertom Perićem. Realizacija velikih gastro evenata i promocija istarskih namirnica kroz gastronomiju izazov je za LF tim ali i velika odgovornost. Ponajviše zbog terenskog rada, prezentiranje i pripremanje vrhunske gastronomije zahtjeva posebna znanja i vještine, kako u organizaciji tako i u kuhanju te pripremi hrane.

Svakom novom projektu pristupa se kao novom izazovu sa željom da se pokuša što više izaći iz ustaljenih okvira gastronomije te da se ponudi nešto novo. Jela LF-ovog tima su uvijek posebna, drugačija i jedinstvena.
Ove godine ispred LF tima još je jedan veliki izazov, Gourmet u sklopu ATP-a u Umagu. Ala carte restoran, degustacijski meni, gostujuću kuhari, prijatelji LF cateringa, poznati istarski vinari i još mnogo toga u 10 dana  ATP-a. Uz iskustvo LF cateringa i ovo iskustvo u Umagu bit će garancija su za vrhunsku gurmansku zabavu.

No, gurmanskoj priči još nije kraj. Naime, nakon godina iskustava i uz nepresušno znanje chefa Roberta Perića, LF tim odlučio se za vrijedan i hrabar pothvat, otvaranja LF kuharske akademije. Kuharski tečajevi organiziraju se za profesionalne kuhara i amatere, personaliziraju se prema potrebama kuhara i prema sezoni kuhanja. Osobiti naglasak daje se pripremi tradicionalnih istarskih domaćih namirnica na osobit, kreativan način uz očuvanje izvornih okusa i mirisa Istre. Također, kombiniraju se i internacionalne namirnice te pripremaju maštovita i neobična jela. Posebni tečajevi pripremaju se i održavaju na temu čokolade i slastica.

Od ove godine, u suradnji s TZ grada Pule i Tržnicom d.o.o. Pula,  LF tim je osmislio priču o istarskim jelima koja se pripremaju i serviraju na neobičan i moderan način te puležanima i gostima grada Pule predstavio je ‘Istarski fast food’ u manifestaciji Istrafešt koja se održava trenutno svaki petak od 20 do 23 sata pored zgrade pulske tržnice. Osnovna ideja Istrafešta je koristiti domaće namirnice s tržnice te pred gostima pripremati jela koja opisuju Istru, uz jednostavnost pripreme i bogatstvo okusa te poseban ‘take awey’ način serviranja.

Tradicionalni u izboru namirnica, moderni u kuhinji, avanturisti na tanjuru, skladni na nepcu, osobitosti su koje opisuju gastronomiju Hotela Villa Letan, LF restorana, LF cateringa, LF vjenčanja i cijelog LF tima.

P. R.