PIK Mortadela sa crnim maslinama

Mortadela je dobro poznata tradicionalna mesna delicija podrijetlom iz Bolonje koja svoj prepoznatljiv okus i glatku teksturu njeguje već godinama. Tradicionalnom okusu PIK mortadele pripremljene od vrhunskih komada mesa teško

je odoljeti, a pogotovo kada se u nju dodaju bogati začini poput crnog papra i maslina koji joj daju jednostavnu, posve drugačiju notu, u potpunosti pogodnu za naš organizam.

U mediteranskim podnebljima poput našeg, masline i njezine prerađevine bitan su sastojak svakodnevne prehrane. Jedan od razloga zbog kojih je maslina toliko cijenjena među prehrambenim stručnjacima i potrošačima je ponajprije
njezin nutritivni sastav. Plod masline sadrži brojne zaštitne antioksidativne i protuupalne sastojke koji djeluju na očuvanje gustoće kostiju, funkcije štitnjače i imunosnog sustava. Također, masline imaju visok udio jednostruko nezasićenih masnoća, poznatih kao ‘dobre’ masnoće, koje su korisne za zdravlje srca i krvnih žila.

Prehrambenu sliku maslina dopunjava također obilje vitamina i minerala što uključuje vitamine B skupine – B3, B5 i B6, vitamine A, C, E i K, a od minerala kalcij, kalij, magnezij, cink, selen, željezo i bakar. Primarna funkcija svih prisutnih vitamina je pružanje antioksidativne zaštite organizmu te sudjelovanje u procesima metabolizma. Upravo zahvaljujući prisutnim vitaminima plod masline iznimno je cijenjen zbog svojih pozitivnih djelovanja na zdravlje.
Ne čudi zato da je upravo maslina odabrana kao partnerica izvrsnog okusa PIK mortadele. Ova mesna delicija obogaćena crnim maslinama odličan je izbor kojim ćete pridonijeti potrebnom dnevnom unosu proteina, vitamina, željeza, cinka, selena, tijamina i bakra, koji su neophodni za neometano funkcioniranje organizma.

PIK