Piknik ‘kod Profesora’ na Slapnici

Ekološka udruga Slapnica organizirala je sedmo tradicionalno druženje članova Udruge i prijatelja prirode na samom izvoru tog potoka na Žumberku nedaleko Zagreba.

Slapnica-ZrnoSusret je posvećen očuvanju i promociji Slapnice, prirodnom biseru Zagrebačke županije, koji je zaštićen Zakonom o zaštiti prirode u kategoriji značajnog krajolika. Tom se prigodom, a povodom Dana zaštite okoliša i Dana zaštite planinske prirode, u Prenoćištu Slapnica održala rasprava za okruglim stolom, na kojoj se govorilo o značaju i ulozi krajolika, o neposrednim zadacima na njegovu očuvanju, a posebno o prostornom planiranju i njegovoj ulozi u zaštiti okoliša i prirode.

Uvodnu riječ održao je predsjednik Ekološke udruge Slapnica, Ivan Dropuljić, u eno-gastro krugovima poznat po nadimku Profesor.

Partneri u očuvanju i poboljšanju stanja na Slapnici su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području  Zagrebačke županije, Turistička zajednica Zagrebačke županije, PP Žumberak – Samoborsko gorje i općine Krašić i Žumberak.

Slapnica-dimljeni šaranKako su u tijeku završne aktivnosti na donošenju Prostornog plana Žumberak – Samoborsko gorje, o ovoj su temi govorili predstavnici Zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije, a druge aktualne teme zaštite područja Slapnice obrađene su kroz raspravu.

Nakon okruglog stola nastavljeno je druženje na Slapnici, uz ponudu domaćih specijaliteta te rakija i vina iz svih krajeva Hrvatske.

Na inicijativu Marka Erdeljca, po prvi put je upriličena humanitarna Kolonija slikara na kojoj je sudjelovalo desetak umjetnika iz Hrvatskei i inozemstva. Njihove slike podijeljene su u dobrotvorne svrhe, a dio ih je ostao u baštini Ekološke Udruge Slapnica.

Mustafa Topčagić / Foto: FAMA i Ana Alkhamis