Pivo protiv osteoporoze

Umjerena konzumacija piva sprječava rizik od osteoporoze – preporuča pozanta biokemičarka i stručnjak za prehranu Donatella Verbanac.

Silicij i ksantohumol sastojci su piva koji dokazano pridonose formiranju i održavanju čvrstoće kostiju

Pivo je najstarije i najraširenije alkoholno piće u svijetu kojeg karakterizira mali udio alkohola te osvježavajuća i karakteristična aroma. Djeluje regenerirajuće, krijepi, tonizira i hidratizira organizam te je prirodni izvor vitamina, minerala, ugljikohidrata te pojedinih aminokiselina i flavonoida, poznatih i važnih antioksidansa. U prilog tome govore i rezultati nedavno provedenih istraživanja koji ističu važnost učinka pojedinih sastojaka piva na cjelokupni metabolizam te na koji način odgovorna i umjerena konzumacija piva može doprinijeti prevenciji i tretmanu određenih bolesti i stanja. Među njima je i osteoporoza, kronična degenerativna bolesti koju karakterizira progresivno propadanje koštane građe te učestali prijelomi kostiju. Pije li se umjereno, pivo hrani kosti i sprječava rizik od nastanka osteoporoze. Najnovije spoznaje o sastavu i biološkim spojevima sadržanim u pivu pokazuju da su mineral silicij i fitoestrogen ksantohumol dva čimbenika ključna za zdravlje kostiju.

Pivo i osteoporoza (Kopiraj)Silicij ima bitnu ulogu u formiranju kostiju i održavanju čvrstoće jer poboljšava kvalitetu koštanog matriksa olakšavajući mineralizaciju kostiju. U istraživanjima provedenima na eksperimentalnim životinjama i u studijama na ljudima, dodatni unos silicija rezultirao je povećanom mineralnom gustoćom kostiju i poboljšanom čvrstoćom. Prehrambeni izvori bio-raspoloživog silicija su pivo, cjelovite žitarice, pseudo-žitarice, posebno proso i mahunarke. Silicij u obliku silicijevog dioksida čest je dodatak hrani, ali ima ograničenu crijevnu apsorpciju, pa ni približno ne ulazi u krv i ne dolazi do mjesta djelovanja koliko silicij sadržan u pivu.

Osim silicija, drugi spoj koji je zaštitnik kostiju, a sadržan je u pivu je ksantohumol. Riječ je o biološki aktivnom spoju iz hmelja koji pridonosi gorčini i okusu piva te je poznat kao snažni fitoestrogen. U posljednjim istraživanjima dokazan je njegov pozitivan učinak na diferencijaciju, sazrijevanje i pravilni razvoj osteoblasta (stanica koje grade kosti). Danas se pronalaze načini kako bi se ta tvar u budućnosti mogla izolirano koristiti kao molekula od koje bi se dobili novi lijekovi za tretiranje stanja kao što je osteoporoza.

Kako bi se maksimalno iskoristile sve blagodati piva u prevenciji razvoja osteoporoze, nužno ga je konzumirati umjereno i odgovorno. Za žene je to konzumacija oko 0,33 l na dan, dok je za muškarce ta količina oko 0,65 l na dan uobičajenog lager piva od 4,5 do 5 posto alkohola. Kod voćnog piva prihvatljive količine su dvostruko veće jer ono sadrži upola manje alkohola, a kad je riječ o bezalkoholnom pivu, onda su dnevne preporučene količine gotovo identične onima koje se preporučuju za sve bezalkoholne napitke niskog sadržaja šećera (oko 1 litre).

Donatella Verbanac

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.