Pivo sa 600 godina tradicije od sada i u Hrvatskoj

Kroz jedinstveni spoj piva i filma u zagrebačkom lokalu Quahwa predstavljeno vrhunsko franačko kraft pivo.

Je li Kolumbo prije otkrio Ameriku ili je obitelj Rittmayer iz Hallerndorfa u Bavarskoj prije proizvela svoje prvo pivo? Iako povijest pivovare Rittmayer seže u davnu 1422. godinu, danas, 600 godina kasnije, još uvijek je zadržan koncept malog obiteljskog pogona u stopostotnom vlasništvu obitelji Rittmayer u kojem se prema najsuvremenijoj tehnologiji proizvodi višestruko nagrađivano tradicionalno franačko pivo, ali i inovativne kreacije kraft piva.

“S obzirom da ova pivovara godišnje ne izbaci velike količine piva i da njezin vlasnik, Georg Rittmayer, pomno bira na koje tržište će ga plasirati, iznimno smo sretni što smo ovaj mali, ali cijenjeni pivski “brand” uspjeli dovesti u Hrvatsku”, kažu njegovi distributeri Marin Brečić i Ivica Gelo.

Na degustaciji u novootvorenom caffe baru “Quahwa” u Teslinoj ulici, pivo je po prvi put imalo svoju službenu prezentaciju za medije i širu javnost. Posjetitelji su uz “finger food” po recepturi chefa Zorana Gajića tako imali priliku kušati 5 od ukupno 7 kraft piva koje pivovara Rittmayer ima u svojoj ponudi, i to: Summer 69, Bitter 42, Bitter 58, Smoky Georg i Weizen Bock. Činjenica da se radi o smjelim kombinacijama aroma i mirisa skladno spojenih u kompleksna tijela s upečatljivim “personalityem” omogućila je da se svakom pivu pronađe njegov filmski par.

Tako je, naprimjer, Smoky Georg, tresetom dimljeno kraft pivo odležano u bačvama viskija prestavljeno u kontekstu filma “Danak anđelima” (Ken Loach, 2012.) čijem se glavnom junaku Robbieju Emmersonu život promijeni nakon odlaska u destileriju viskija. Pivu Bitter 42, koje je predstavljeno kao konačni odgovor na pitanje što je to pravi pils, idealna pratnja bila je scena iz znanstveno fantastične komedije “Vodič za autostopere kroz galaksiju” u kojoj se broj 42 otkriva kao konačni odgovor na pitanje svih pitanja o smislu i svrsi svega što postoji.

Bez obzira tražili odgovor na pitanje o krajnjoj prirodi bića, stvari i pojava ili jednostavno želite popiti pravo franačko pivo tradicionalno proizvedeno po bavarskom zakonu o čistoći piva iz 1516. godine, zaputite se u jedan od sebi najbližih lokala s Rittmayer pivom, a njihov popis pronaći ćete na facebook stranici https://www.facebook.com/RittmayerPivoHR/.

PR: Jelena Bulum