Pješački pohod za vinoljupce u Istri

Šetnja u prirodi otvara apetit, a uz dobru hranu, kapljica vrhunskog vina nikad nije na odmet. Stoga je klaster Sjeverozapadne Istre pokrenuo novu gourmet manifestaciju koja objedinjuje svo troje: Istria Wine & Walk, prvu manifestaciju tog tipa u Hrvatskoj.
Na ovaj vinski pješački pohod kreće se u subotu 16. svibnja iz Buja (Trg Sv. Servula), gdje je i završna postaja. Putem se obilaze labirinti vinograda i maslinika, vidikovac s kojeg puca pogled na planinske vrhove Ćićarije i more u daljini te park prirode Škarline s jedinstvenim potočićima i jezercima. Vinoljupci mogu obići i izložbu ‘Teran’ u galeriji Tigor te još dva vinska podruma nadomak Brtonigle.

‘Krajolici kojima se prolazi uistinu su prekrasni u ovo doba godine, pa su fotoaparat ili kamera obvezna oprema. Na svaka dva kilometra šetače će dočekivati istarski vinari i proizvođači hrane s poslasticama i prvorazrednim vinima. Sve što se kuša putem i što požele ponijeti sa sobom naši će gosti moći i kupiti na malom sajmu koji će ih dočekati na povratku u Buje’, pojasnila je Sanda Bravar, direktorica TZ Grada Umaga.

Sudionike prvog pohoda Istria Wine & Walk očekuje avantura na 11 km inspirativne šetnje sa sedam okrepnih postaja, u društvu osam vrhunskih istarskih vinara i sedam lokalnih proizvođača i ugostitelja. Na prvoj postaji nakon Buja goste čekaju Kozlović s malvazijom i Franković sa sauvignonom te Oštarija Rondo s paninima ‘al nero di seppia mare e monti’. Na drugoj postaji je Celegina malvazija u društvu Ziganteovih tartufa, a na trećoj Degrassijev Terre Bianche Couvee Blanc zajedno sa skutom i sirom OPG-a Radošević. Četvrta postaja šetačima nudi Coronicin Teran i istarski narezak OPG-a Duniš, nakon kojih slijedi postaje na kojoj su Cattunar Kappi teran barrique i torteloni s boškarinom restorana Food & Wine Primizia, odnosno teran Kabola i brasato od boškarina s palentom iz konobe Morgan. Na posljednjoj postaji prije povratka u Buje vrijeme je za desert, istarske kroštule i fritule, uz koje će sudionici prvog Istria Wine & Walka moći nazdraviti Veraldinim pjenušcem rose brut.

Klaster Sjeverozapadne Istre ovom je gourmet manifestacijom dodatno obogatio svoju ponudu događanja u predsezoni. Uz Istria Wine&Walk, gurmani u Sjeverozapadnoj Istri u isto vrijeme mogu uživati i u Danima istarskih šparoga, koji traju do 15. svibnja.

P. R.