Popi’ i pojedi u Vrbniku na Krku

Vrbnik će ovog vikenda biti domaćin niza događanja koje čine treće izdanje manifestacije Popi’ i pojedi, prepoznate od strane domaćih i stranih gostiju. Riječ je o eno–gastro i kulturnim priredbama koje će se tijekom ljetnih mjeseci održati u Vrbniku na otoku Krku. Popi’ i pojedi zajednički je nazivnik za manifestacije kojima se promoviraju lokalne vrijednosti u pripremanju hrane i proizvodnji vina, uz pripadajuće običaje te lokalne folklorne i muzičke izraze. Program manifestacija namijenjen je domaćim i stranim gostima koji tijekom turističke sezone borave na Kvarneru kao i lokalnom stanovništvu, a organizatori će posjetiteljima omogućiti uživanje u tradicionalnim jelima i nadaleko poznatoj sorti vina, vrbničkoj žlahtini.

Popi’ i pojedi u ovogodišnjem izdanju čine tri temeljna programa raspoređena u turističkim vikendima tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Konkretnije, radi se o manifestacijama: Festival žlahtine (28. do 30.6), Dani šurlica, (14. do 21.7.) i Dani vina otoka Krka (30. do 31.8.).

Naredni vikend na redu je Festival žlahtine u sklopu kojeg je u petak, 28.6. organiziran posjet brodom Vinariji Pavlomir u Novom Vinodoskom. U subotu, 29.6. podrumi vrbničkih vinara su za posjetitelje otvoreni od 12 do 20 sati, a obići ih se može i vinskim vlakićem uz muzikaše. Za subotnje večer zagarantirana je dobra fešta uz Berekine na Garici povodom Petrove, a u Vrbniku prigodna muzika na dvije lokacije. U nedjelju se tradicionalno obilježava pastirski blagdan Razgon uz vrhunsku janjetinu, sajam autohtonih proizvoda, radionicu filcanja vune, folklor i za kraj, nastup klape Iskon iz Splita. Prigodni zabavni program pratit će nastup grupe Insula, a točno u ponoć proslavit će se ulazak Hrvatske u Europsku uniju uz ‘Odu radosti’.

Uz tradicionalnu prezentaciju autohtonih proizvoda i običaja te mogućnosti da gosti u njima uživaju svim čulima, drugo izdanje manifestacije Popi’ i pojedi učvrstit će poziciju Vrbnika kao najpoželjnije eno-gastro destinacije na Kvarneru. I ove godine uz Općinu i Turističku zajednicu Vrbnik, poseban doprinos organizaciji manifestacije Popi’ i pojedi dat će udruga vinogradara i proizvođača vina Žlahtina. Članovi udruge će u sklopu programa Popi’ i pojedi širom otvoriti svoje podrume te izložiti i ponuditi vinske proizvode po posebnim, povoljnijim cijenama. Dio je to aktivnosti udruženih ‘žlahtinara’ kojima se turistima i široj javnosti nastoji promovirati ova autohtona primorska vinska sorta.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.