Poreč: Međunarodni turnir u lovu na veliku ribu

Predstavljeno je prvo međunarodno natjecanje u lovu na veliku ribu u Istri ‘Offshore World Challenge – Poreč 2015.’ – Međunarodni kvalifikacijski turnir u lovu na veliku ribu, koji će se održati u akvatoriju zapadne Istre od 9. do 12. rujna.

Glavni organizator turnira je Športsko ribolovni klub Big game 4tuna, pod vodstvom predsjednika Franka Čerina. Lov na veliku ribu u posljednjih se deset godina u Jadranu razvio do razmjera koje su donedavno imale samo vodeće svjetske destinacije poput Meksika, Kostarike, Kolumbije, Bahama i Portorika. Ovakav razvoj može se zahvaliti bogatstvu biološkog resursa atlantske plavoperajne tune, najveće od svih vrsta tuna, koja se ponovno u velikim količinama vratila u Jadran i cijelo Sredozemlje. Plavoperajna tuna obitava u Jadranskom moru u značajnim količinama, a veliki primjerci tune mogu se uloviti upravo u akvatoriju zapadne obale Istre, što je za ovaj sport najznačajnija i svakako najatraktivnija stavka.

Predsjednik ŠRK Big game 4tuna, Franko Čerin odlučio se na organizaciju prvog međunarodnog natjecanja u lovu na veliku ribu u Istri potaknut kvalitetno organiziranim natjecanjima u Komiži, te činjenicom da su u sklopu natjecanja Kupa trofejnog ulova prošle godine sve ribe težine preko 100 kilograma ulovljene upravo u akvatoriju sjevernog Jadrana. Jednu od njih ulovio je i sam i to tunu težine čak 153 kilograma. Navedene činjenice, ali i dobra pozicija grada Poreča, upućuju na veliki potencijal razvitka Poreča i Istre u big game destinaciju Europskog i svjetskog značaja, uz pravu potporu sponzora i državnih institucija.

M. V.