Poreč: Offshore World Challenge – lov na veliku ribu

Svečanošću na gradskoj rivi u Poreču službeno je otvoren Offshore World Challenge – Poreč 2015., prvo međunarodno natjecanje u lovu na veliku ribu u Istri.

Na svečanoj ceremoniji sudjelovali su ministar turizma Darko Lorencin, koji je  službeno otvorio natjecanje, istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Poreča Edi Štifanić te glavni organizator Franko Čerin, predsjednik kluba domaćina ŠRK-a Big Game 4tuna. Na otvorenju je prezentirana i tuna koju je ulovio tim Tunana, članovi kluba ŠRK-a Big Game 4tuna, koja je donirana za Tunalicious Street Food Festival koji će se na ulicama Poreča održati sutra. Ulov je tom prigodom službeno izmjeren te je utvrđeno da je tuna teška 261 kilogram i duga 262 centimetra, što potvrđuje najave da se na ovom natjecanju mogu očekivati zaista veliki primjerci. Na otvorenju su predstavljeni i dodijeljeni brojevi prisutnim natjecateljskim timovima.

‘Ovo je primjer odlične manifestacije izvan glavnog dijela sezone koja je motiv dolaska u destinaciju. Osim toga, imat će izvrsne multiplikativne promotivne efekte s obzirom na brojne reportaže koje će nastati na temelju ove manifestacije. Ovime se stvara nova niša sportskog turizma u Poreču te se ribolov povezuje i s drugim sadržajima, kao što su gastronomija i biciklizam. Ovakvim manifestacijama stvaramo nove sadržaje kojima se Poreč i Hrvatska upisuju na turističku kartu svijeta, izjavio je ministar turizma Darko Lorencin večer prije službenog otvaranja turnira okupljenim gostima i natjecateljima.

Nakon svečanog otvorenja gosti i natjecatelji družili su se u prekrasnom okruženju Ville Polesini u organizaciji domaćina smještaja Valamar Rivijere. Više od trideset timova iz Hrvatske, Italije, Njemačke, Slovenije, Rusije i ostalih europskih zemalja te predstavnici međunarodnih medija uživali su u vrhunskim istarskim gastronomskim delicijama i vinima.

Prvi dan natjecanja započeo je kraćom odgodom. Zbog jake bure i sigurnosti natjecatelja na manjim brodovima, start je pomaknut s 8 na 10.30 sati, kada je ukupno 30 brodova s porečke rive krenulo po svoje trofejne ulove. Okupljeni Porečani i turisti imali su priliku vidjeti start nalik na onaj utrke Formule 1, samo na moru. Natjecatelji će imati priliku loviti do 17 sati, odnosno do 16 sati natjecatelji državnog prvenstva, kad se, po pravilima natjecanja, udice moraju izvaditi iz mora. Zainteresirani građani i turisti mogu pratiti vaganje ulova na porečkoj rivi od 19 sati. Slijedi zabavni program tijekom kojeg će okupljeni imati priliku gledati videosnimke lova iz perspektive natjecatelja prvog dana turnira.

Članovi-tima-Tunana-ulov-od-251-kgOd četvrtka do subote u Poreču će se održati čak tri natjecanja: World Offshore Challenge, Državno prvenstvo u lovu na veliku ribu te Kup trofejnog ulova. Natjecanje po međunarodnoj licenci OWC (Offshore World Championship) World Offshore Challenge u organizaciji ŠRK-a Big Game 4tuna iz Pule je ustvari kvalifikacijsko natjecanje za World Offshore Championship 2016. koji se održava sljedećeg proljeća u Queposu na Kostarici. Pobjednička ekipa iz Poreča stječe pravo nastupa na tom svjetskom prvenstvu. Lovi se tehnikom ‘ulovi i pusti“ (Catch&Release) kada je riječ o plavoperajnoj tuni, dok se ostala velika riba može izvaditi iz mora sukladno propozicijama natjecanja, kao i na Državnom prvenstvu u lovu na veliku ribu. Posebno atraktivno bit će i natjecanje u lovu na trofejnu tunu u organizaciji ŠRK-a Big game Croatia. Za Kup trofejnog ulova specifično je da je dozvoljeno izvaditi tunu koja je teža od 100 kilograma, ali samo dok se ne iscrpe dodijeljene kvote.

Offshore World Challenge – Poreč 2015. održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, TZ-a grada Poreča te uz podršku sponzora kao što su Valamar Riviera, Europlakat, Allianz, Brioni Pula i MPG. Svi su oni prepoznali značaj međunarodnog natjecanja u lovu na veliku ribu te izuzetnu priliku za međunarodnu promociju hrvatske turističke ponude, posebno u posezoni.

Osim glavnog cilja – promocije Poreča kao trajne big game destinacije međunarodnog značenja – specifičan je cilj popularizacija ovog iznimno atraktivnog i u nas još nedovoljno poznatog sporta kao i edukacija o zaštiti mora i morskih resursa. Stoga je u dogovoru s porečkim ugostiteljima proglašen Tjedan tune u vrijeme održavanja natjecanja. Taj će tjedan bogatoj sportskoj i zabavnoj ponudi Poreča dodati onu gastronomsku – ponudu tematskih jela od tune i drugih ribljih jela. Ujedno, posebni gosti događanja bit će japanski veleposlanik Keiji Ide te njegov osobni kuhar, koji će 11. rujna u sklopu Tunalicious Street Food Festivala pripremiti sashimi od tune u kojem će okupljeni zasigurno uživati.

M. V.