Posjetili smo karlovačke Dane piva

Sami Dani piva bili su jako dobri, s odličnom ponudom hrane i, naravno, piva. Glazbeni dio manifestacije – super! Ove godine nastupila su neka od najvećih domaćih glazbenih imena. Zadnjeg dana festivala u gastro kutku je nastupio karlovački band Black & White, a na glavnoj pozornici je, nakon mladog kutinskog benda Podočnjaci kao predgrupe, za zatvaranje festivala bilo zaduženo Hladno pivo.

Ipak, veliko iznenađenje dolazi iz gastro kutka, a pritom ne mislim na glazbeni dio.

Pod gastro šatorom radio je karlovački restoran Zrinski koji je sastavni dio tvrtke Pleter Usluge. Neću vam lagati; kad smo vidjeli naziv ugostitelja, automatski smo se i sjetili različitih tekstova o njima. No grdno smo se prevarili kad smo zaključivali na osnovu nekih neprovjerenih napisa u medijima, jer je naše vlastito iskustvo s Pleterom pokazalo sve suprotno.

Dakle, uzeli smo dvije plate: pivsku platu i grill platu i da, hrana je bila odlična. Meso je očito pomno birano, jako dobro pripremljeno za termičku obradu, a i ona je bila jako dobra. Točno znate što jedete, odlične teksture i svaka vrsta mesa iznimno dobro i kvalitetno spremljena. Naravno, složiti dobru platu od različitih komada mesa, gdje imate i različite tehnike obrade pa i vremena obrade, a da pritom jedinstveno servirana plata bude odlična… To znači da ekipa u kuhinji zna svoj posao i – da, ekipa, a ne samo chef.

Zašto u stvari pišem ovaj tekst? Zato što sam se stvarno iznenadio. Naime, ono što sam ja čuo (kao i mnogi drugi) jest kako je Pleter vojna tvrtka, tamo radi ekipa vojnika i slično. U stvari, istina je prilično daleko od toga. To jest državna tvrtka, ali oni u stvari rade outsourcing za MORH, to jest kuhaju za njihove potrebe. Pleter Usluge je ugostiteljstva tvrtka koja ima restorane u Osijeku, Zagrebu, Karlovcu, Puli, Kninu i Splitu i hotele u Puli i Splitu, koji su potpuno otvoreni za javnost.

U stvari, trenutno im najveći dio poslovanja otpada na organizaciju cateringa za svadbe i druge vrste privatnih proslava, poslovnih domjenaka, maturalnih i drugih zabava. Naravno da sam, potaknut znatiželjom, porazgovarao s ekipom koja je radila na Danima piva. Tako sam saznao da su oni praktički na otvorenom tržištu kao i bilo koji ugostitelj. Nisu na proračunu, a čak imaju i neka dodatna ograničenja, kao na primjer nemogućnost zapošljavanja stranaca. Ipak, mislim da je njihov najveći problem niz predrasuda koje ljudi imaju prema njima, ali to je već problem marketinga i PR-a .

U svakom slučaju, jela koja sam kušao bila su odlična, ekipa vrlo ljubazna i profesionalna. Definitivno, dobili su novog gosta, svakako ću posjetiti neke njihove restorane, tako da eto – ne vjerujte na prvu svemu što čujete; provjerite sami. Evo još jednom: provjeriti kako radi Pleter možete u Osijeku, Zagrebu, Karlovcu, Puli, Kninu i Splitu.

Naravno, ne možemo posjetiti Dane piva, a ne kušati (i o tome ne pisati) pivo. U sklopu Gastro kutka nalazio se dio nazvan Svijet piva s raznolikom ponudom, ali nama je pažnju privuklo ukusno i pitko nefiltrirano pivo kojeg nema na tržištu jer ga nema dovoljno, a rade ga studenti Veleučilišta u Karlovcu. Naravno, radi se o studentima Prehrambenog odjela koji su se odlučili za smjer pivarstva. Sudeći po kvaliteti kušanoga, mislim da pivarstvo u Hrvatskoj ima budućnost.

Silvija Munda / GET report