Predsjednik Josipović svečano otvorio ZWGW

Predsjednik Ivo Josipović svečano je otvorio drugi Zagreb Wine Gourmet Weekend pred mnoštvom uzvanika u Gliptoteci HAZU. Okupljenima su se, uz predsjednika, obratili ministar turizma Darko Lorencin te gradonačelnik Milan Bandić uz direktora festivala Dražena Lazića i Danielu Roguljić Novak, članicu Uprave Zagrebačke banke, partnera festivala koji će održava 19. i 20. travnja.

Nakon službenog otvorenja predsjednik i ministri u pratnji organizatora obišli su festivalski prostor te kušali neke od izloženih proizvoda čak 150 proizvođača koji će se predstaviti na ZWGW-u. Iako domaći čine više od trećine izlagača, na festivalu su zastupljeni i inozemni izlagači koji uglavnom svoje proizvode premijerno predstavljaju u Hrvatskoj.

Festival ne čini samo izlagački program, već je upotpunjen brojnim tematskim degustacijama sa svjetski značajnim vinarima i vinima, cooking show radionicama, aktualnim panelima, filmskim premijerama, izložbama i večernjim programom, koji čine ZWGW jedinstvenim festivalom u regiji.

Dražen Lazić direktor ZWGW-a na otvorenju je istaknuo kako se zahvaljujući ovom festivalu Zagreb definitivno potvrdio kao središnje mjesto za predstavljanje i upoznavanje vrhunskih vina i gastro delicija ne samo u našoj zemlji već i u čitavoj regiji. ‘Ponosni smo na naš doprinos promociji vrhunskih domaćih proizvoda, ali i općenito podizanju eno-gastronomske kulture što je za turističku zemlju poput Hrvatske iznimno važno’, rekao je Lazić.

Daniela Roguljić Novak, članica Uprave Zagrebačke banke prilikom svog obraćanja izjavila je: ‘Zagrebačka banka i ove godine priključila se ZWGW-u kao partner koji shvaća potrebu vinara, maslinara i ostalih proizvođača gastro delicija za dopiranjem do krajnjeg potrošača. Vinogradarstvo i maslinarstvo su zasigurno područja koja doprinose našoj održivosti i po kojima će Hrvatska biti sve više prepoznata. Iznimno nam je zadovoljstvo što smo dio ove manifestacije ponajviše zbog naših klijenata izlagača jer smo uvjereni u njihov uspjeh i želimo ih u tome pratiti.’

Gradonačelnik Bandić rekao je kako je ponosan što je grad Zagreb pokrovitelj ovog festivala. Istaknuo je: ‘Trideset posto smo digli gospodarski potencijal Hrvatske. Ako se igdje napravio pomak, onda se napravio u pravim, kvalitetnim hrvatskim vinima i pravom kvalitetnom hrvatskom maslinovom ulju.’

Ministar turizma Darko Lorencin naglasio je važnost vinarstva i gastronomije za razvoj turizma. ‘Uskoro će Hrvatski sabor usvojiti Strategiju razvoja hrvatskog turizma do 2020., a pripremamo i Strateški marketing plan za razdoblje 2014-2018. Ova dva strateška dokumenta iznimno su nam bitna za upravljanje našom turističkom budućnošću. Eno i gastro ponuda Hrvatske zasigurno je jedan od glavnih turističkih proizvoda koje ćemo razvijati u tom periodu i po kojima je Hrvatska poznata i prepoznata. Snažniji razvoj ovog turističkog proizvoda bit će dodatan motiv dolazaka turista i u pred i posezoni, što nam je iznimno važno za povećanje konkurentnosti turizma Hrvatske’, zaključio je Lorencin.

Otvarajući ZWGW, predsjednik Josipović kazao je kako su vino i kulinarstvo sami po sebi važan gospodarski sektor, a kako u kombinaciji s turizmom i kulturom predstavljaju pravi hrvatski brand. ‘Siguran sam da će i ZWGW biti značajan i važan doprinos razvoju hrvatskog vinarstva, turizma pa i kulture općenito, da će biti snažan promotor Hrvatske u svijetu’, istaknuo je Josipović.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.