Predškolci iznenadili Esplanadinu cheficu Anu Grgić Tomić jelom pripremljenim prema njezinu receptu

Zagrebački hotel Esplanade, Dječji vrtić Čigra, gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs i izdavačka kuća Profil Klett početkom godine udružili su snage i pokrenuli projekt Biti Green je IN koji nastoji pozitivnim primjerima iz prakse potaknuti djecu, njihove roditelje i odgojne ustanove na razmišljanje o zdravim prehrambenim navikama, brizi o okolišu i smanjenju otpada od hrane.

Nakon što su mališani iz skupine Zvjezdice Dječjeg vrtića Čigra u ožujku ove godine posjetili zagrebački hotel Esplanade i ondje u raskošnom ugođaju restorana Zinfandel’s uživali u zdravom doručku i jelima koja su za njih pripremali Esplanadini chefovi na čelu sa cheficom Anom Grgić Tomić, ovog se puta Ana našla u ulozi gosta. Predškolci su sa svojim odgajateljicama u boravku vrtića uz pjesmu „Volim zeleno ja” dječjeg benda Zelena jabuka veselo dočekali Anu i goste, a obilazak su zaokružili zdravom užinom pripremljenom prema Aninu receptu.

Oduševljena sam. Klinci su fantastični, jako su me iznenadili i razveselili. Drago mi je što aktivno nastavljamo s ovom pozitivnom pričom i partnerskim projektom te jednostavnim aktivnostima potičemo ideju koju smo započeli kod nas u Esplanadi. Djeca su iznenađujuće lako i brzo prihvatila zdrave zalogaje. Veseli ih što su uključeni u aktivnosti, a to je zapravo i najbolji način za usvajanje zdravih navika – putem razgovora, zajedničke nabavke, pripreme i igre. Izvrsno su pripremili moj recept za jednostavan i nutritivno zdrav zeleni namaz, a svi smo zajedno uživali u finim i zdravim zalogajima”, istaknula je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić.

Uz Anu su u zdravoj užini u društvu mališana uživali i partneri projekta – direktor tvrtke Profil Klett Dalibor Greganić, izvršna direktorica predškolskog odjela tvrtke Profil Klett Vedrana Škrabo, kao i tim Dječjeg vrtića Čigra te menadžerica za PR i marketing hotela Esplanade Sanda Sokol i generalni direktor hotela Esplanade Ivica Max Krizmanić, koji je pritom izjavio: „Ovaj me projekt posebno veseli zato što kao hotel i svojevrsna institucija možemo dati svoj doprinos zajednici. Svojim primjerom možemo pokazati roditeljima i djeci kako pristupiti prehrani te da zdrava priprema može biti vrlo zabavna i jednostavna. Nevjerojatno je kako uz malo volje i mašte djecu možete zainteresirati da kušaju nešto novo i da im se to svidi. Djecu prije svega educiraju roditelji, a tu su i odgojne ustanove, ali i restorani i hoteli. Svi oni trebaju mijenjati percepciju da su zdrava jela neukusna i komplicirana za pripremu i prestati linijom manjeg otpora nuditi nutritivno lošu hranu koja naposljetku može štetiti zdravlju i razvoju. Zanimljivo je bilo vidjeti mališane kako kušaju štapiće mrkve sa zelenim namazom i istinski uživaju u zalogajima.”

Djeca su se posebno razveselila Aninu dolasku, a Vito je pritom izjavio: „Teta, zeleno je nekad stvarno fino!” Luka je rekao: „Namaz mi je najfinije jesti s celerom! Nisam ni znao da je on fin!” Mališanima su nakon druženja i kušanja nove užine uručena priznanja za aktivno sudjelovanje u projektu Biti Green je IN, kao i recept za pripremu zdravog namaza s potpisom Esplanadine chefice Ane Grgić Tomić, koji možete pronaći na ovoj poveznici.

Martina Petrović, voditeljica kreativnih projekata u Dječjem vrtiću Čigra istaknula je: „Bilo nam je istinsko zadovoljstvo primiti Anu i tim hotela Esplanade u naš vrtić! Njihov posjet ima posebno značenje za nas te s radošću primjećujemo da naš zajednički projekt napreduje. Proveli smo divno jutro na jednoj od naših lokacija, a Anin recept za zdravi zeleni namaz već smo uvrstili u jelovnik vrtića, uz zdrave krekere sa smanjenim udjelom soli, kao i štapiće od povrća. Svi smo uživali u degustaciji, a mališani su bili posebno veseli. Naš je cilj promijeniti percepciju djece prema zelenoj hrani koju često odbijaju zbog boje, no Ana je uspjela osvojiti srca i malih i velikih! Reakcije roditelja na dosadašnje aktivnosti u projektu Biti Green je IN izrazito su pozitivne, imamo veliku podršku, a neki se i aktivno uključuju! Radujemo se svim budućim aktivnostima koje nas očekuju.”

Tvrtka Profil Klett, koja je dio grupacije KLETT, jedne od vodećih europskih izdavačkih kuća edukativnih materijala, aktivno se uključila u ovu inicijativu, kao i gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs, čiji je ujedno predsjednik i direktor Dalibor Greganić pritom naglasio: „Odgoj od najranijih dana ima ključnu ulogu u oblikovanju navika koje će djeca zadržati tijekom života. Prepoznajući ključnu ulogu ranog obrazovanja, naš vrtić projektom Biti Green je IN nastoji djeci usaditi pozitivne zdrave navike i vrijednosti koje će im pomoći u razvoju odgovornog i pozitivnog odnosa prema hrani, ali i u usvajanju kulture blagovanja. Privilegirani zbog činjenice da imamo utjecaj na rani razvoj i oblikovanje djeteta, pristupamo tome s velikom odgovornošću. Pozorno oblikujemo prostor i stvaramo situacije koje djecu potiču na iskustveno učenje, a povezivanjem djece, roditelja, odgajatelja i lokalne zajednice stvaramo okruženje kojem je krajnji cilj sretno i zdravo dijete. Razvoj kvalitetnog i modernog obrazovanja putem edukativnih sadržaja, njihove suvremene primjene i putem vlastitih odgojno-obrazovnih institucija misija je tvrtke Profil Klett. Biti Green je IN primjer je jedinstvenog projekta kojim uz individualan pristup svakom djetetu u našem vrtiću omogućujemo ekskluzivno iskustvo kao čvrst temelj za razvoj i uspjeh u daljnjem obrazovanju i životu.”

Organizatori projekta Biti Green je IN najavljuju nastavak aktivnosti, a sve iz velike želje da se roditelje, odgojne ustanove i ponajprije djecu potakne na razmišljanje o zdravim navikama od malih nogu.

###

O projektu Biti Green je IN

Zagrebački hotel Esplanade, Dječji vrtić Čigra,gastronomsko udruženjeChaîne des Rôtisseurs i izdavačka kuća Profil Klett početkom 2024. godineudružili su snage i pokrenuli provedbu zajedničkog projekta Biti Green je IN koji nastoji roditeljima, djeci i odgojnim ustanovama skrenuti pažnju na važnost zdravih prehrambenih navika, upoznati ih sa sastojcima i okusima koji mogu biti ukusni i zabavni, staviti naglasak na sezonske i lokalne namirnice te način obrade za očuvanje hranjivih sastojaka. Uz to, projekt će se putem raznih aktivnosti dugoročno baviti temama poput izbacivanja prerađenih jela, štetnih masti, šećera i dodataka jelima, a s djecom i stručnim suradnicima obrađivat će teme poput utjecaja prehrane na zdravlje organizma, odnosa prema okolišu, kao i one o smanjenju otpada od hrane i odgovornom odnosu prema resursima.

Fotografija: Marko Šolić

Esplanade Zagreb Hotel