Predstavljen program 3. Hrvatskog festivala hrane i vina

U zagrebačkoj gourmet slastičarnici Mak na konac, predstavljen je raznolik program 3. Hrvatskog festivala hrane i vina koji će se održati od 13. do 15. studenoga u Areni Zagreb. Upravo po bogatom programu, kao i po brojnim izlagačima, ovaj je festival od publike i struke prepoznat kao vrhunski eno-gastro događaj.

Direktorica festivala, Đurđa Protić najavila je kako će tijekom tri festivalska dana, posjetitelji imati priliku pratiti čak 32 kuharske radionice i besplatno degustirati jela vrhunskih kuhara. Osim originalnih recepata, posebno osmišljenih za festival, kuhari će kroz show cooking predstaviti najnovije gastro trendove i otkriti brojne kulinarske savjete. Na dvije pozornice s profesionalno opremljenim kuhinjama prezentirat će se različite kuhinje, od suvremene gastronomije, zaboravljenih autohtonih jela do zdrave i tzv. raw food kuhinje. U pripremi je i poseban program za ljubitelje kolača i slastica uz nastupe vrhunskih domaćih i stranih majstora slastičarstva.

Ljubitelji vrhunskih vina imat će priliku besplatno sudjelovati na čak 11 radionica, uključujući vinsku školu, radionicu velikih tajni i savjeta sommeliera, radionice izvornih sorti vina Hrvatske i tečaja o muškatnim vinima. Program tih radionica predstavila je njihova autorica, sommelier i vinska savjetnica Jelena Šimić Valentić. Istaknula je kako je program kreiran na način da zadovolji sve zainteresirane za vinske teme, od zainteresiranih posjetitelja koji žele naučiti osnove o kulturi vina do radionica koje će zadovoljiti i zahtjevnije poznavatelje.

Osim uživanja u bogatom popratnom programu, posjetitelji će imati priliku obići bogatu i raznoliku ponudu izlagača festivala. Tako će, primjerice, županije predstaviti svoje vodeće proizvođače hrane i vina i time promovirati Hrvatsku kao izuzetno uzbudljivu eno-gastronomsku destinaciju. Upravo je to jedna od glavnih misija ovog festivala uz isticanje domaće poljoprivrede te podršku malim i srednjim proizvođačima čiji lokalni i autentični proizvodi doprinose promociji domaćeg turizma. Festivalu su se ove godine priključile i nove županije: Šibensko-kninska, Istarska, Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Karlovačka i Koprivničko-križevačka županija koje su dio projekta ‘Hrvatska 365′ Hrvatske turističke zajednice, koja s festivalom dijeli misiju razvoja i promocije cjelogodišnje turističke ponude. Ponudi od preko 250 domaćih i stranih izlagača priključila se i Hrvatska gospodarska komora, koja će na grupnom izložbenom prostoru predstaviti različite udruge zaštićenih domaćih proizvoda – pršuta, kulena, domaćeg zelja, krumpira i maslinova ulja.

Uz programa festivala predstavljeno je i dvoje izlagača – vinarka Ana Peršurić iz istarske vinarije Misal Peršurić, koja je predstavila novi vrhunski desertni pjenušac, dok je chef Ante Udovičić iz splitskog restorana Paradigma, koji ove zime gostuje u Zagrebu, najavio atraktivan show cooking program.

K. B.