Predstavljeno Condé kondenzirano mlijeko

U bogatom asortimanu proizvoda češke tvrtke Bohemilk, nalazi se niz proizvoda pod brendom Condé. To je kondenzirano i ugušćeno mlijeko koje se koristi u pripremi slastica i deserta te za izradu posebne staklene glazure tzv. Mirrog glaze

Martina Dumančić, Morana Jančiković, Anamarija Radman

 Kako napraviti prekrasne kolače i torte sa staklenom glazurom tzv. Mirror glaze od kondenziranog mlijeka Condé, proizvođača češke tvrtke Bohemilk, predstavljeno je danas u prostorijama Gastronomada u zagrebačkom Europskom domu. Kako je rečeno tom prigodom, kondenzirano mlijeko jedan je od sastojaka spomenute glazure, koja izgledom stvara tzv. wow efekt. Mogućnosti dekoriranja tako pripremljenom glazurom su bezbrojne, a prelijevanje i ukrašavanje kolača je brzo.

Osim kondenziranog mlijeka koje se koristi za Mirror glaze, na promociji su predstavljeni i još neki proizvodi koji će se uskoro moći nabaviti u Hrvatskoj, a to Condé – karamelizirano kondenzirano mlijeko i Condé – karamelizirano mlijeko s dodatkom kakaoa, koji se koriste za pripremu deserta, slastica i krema te Condé – nezaslađeno ugušćeno mlijeko koje je izvrsno kao dodatak kavi i čaju.

Kako nastaje kondenzirano mlijeko objasnila je Morana Jančiković iz tvrtke Janika pro iz Zagreba, distributera proizvoda češke tvrtke Bohemilk. „Kondenzirano mlijeko nastaje dugotrajnim ukuhavanjem mlijeka, sve dok ne ispari polovina vode koju mlijeko sadrži. Takvim ukuhavanjem, mlijeko postaje tamnije boje te ima okus lagane karamele“,istaknula je Morana Jančiković. Dodala je kako kondenzirano mlijeko može biti nezaslađeno, zaslađeno i zaslađeno karamelizirano tzv. duche de leche – mliječni karamel.

Kondenzirano mlijeko ima drugačiji kemijski sastav od svježeg mlijeka što je posebice pogodno za izradu slastica. Iako se takva vrsta mlijeka već neko vrijeme koristi u slastičarstvu u nekim europskim državama, u Hrvatskoj se tek pokreće. Kako se radi prekrasni Mirror glaze na primjeru su pokazale vrsne slastičarke Martina Dumančić, vlasnica poznate zagrebačke slastičarnice M&M te njezina suradnica slastičarka Anamarija Radman. Kako su istaknule, glazura Mirror glaze na kremastim tortama i desertima finog je okusa i ne ispušta šećer.

……………………………………………………………………..

Recept za Mirror glaze

6 žličica želatine (oko 25 do 30 g) umiješati u 180 ml vode

300 g glukoznog sirupa

300 g šećera

150 ml vode

300 g bijele ili tamne čokolade

200 g Conde – zaslađenog kondenziranog mlijeka

Glukozni sirup, šećer i vodu ukuhati do 103 stupnjeva Celzijusa, a zatim u tu smjesu dodati želatinu da se rastopi. Preliti preko čokolade i kondenziranog mlijeka te sve umiješati u jednoličnu smjesu. Dodati boje po želji, lagano miksati štapnim mikserom, uz što manje zraka. Procijediti kako bi smjesa ostala gusta bez mjehurića. Prelijevati smjesom temperature oko 32 stupnja Celzijusa. Neiskorištenu smjesu možete zagrijati i koristiti ponovno.

 

Tekst: Sanja Plješa

Fotografije: Rene Karaman