Predstavljeno novo izdanje tradicionalne manifestacije Dani školjaka

Najnovije izdanje tradicionalne gourmet manifestacije Dani školjaka predstavljeno je jučer u umaškom restoranu Vilola. Više od pedeset uzvanika uživalo je tom prilikom u vrhunskim specijalitetima pod kuharskom palicom chefa Usnija Šuše, a svaki slijed jela pratila su vina Degrassi u prezentaciji vlasnika Morena Degrassia, kao i maslinova ulja Olive Charm u prezentaciji Aleksandra Turkovića.

Razveselio nas je ovako veliki odaziv medija, a posebne pohvale uputio bih chefu Šuše za pripremljena jela koja su, uz pomno odabrana vina i ulja te njihovo sljubljivanje, na pravi način predstavila našu manifestaciju. Pozivam sve da posjete restorane u sjeverozapadnoj Istri koji sudjeluju u Danima školjaka kako bi uživali u bogatoj i ukusnoj gourmet ponudi“, istaknuo je Milovan Popović, direktor Turističke zajednice grada Umaga.

Među uzvanicima je bio i veliki broj predstavnika medija iz Hrvatske i Italije te blogera i influencera iz Slovenije koji su pokazali izniman interes za ovu posebnu manifestaciju. Uzvanici su, osim degustacije, imali i priliku čuti nešto više o manifestaciji od samih organizatora koji su najavili i nadolazeća gourmet događanja i novosti u ovoj godini.

Dani školjaka su već nadaleko poznata i tradicionalna gourmet manifestacija sjeverozapadne Istre čiji je cilj predstaviti tradicionalna jela i obogatiti predsezonsku turističku ponudu pružajući priliku svim gurmanima da okuse odlične školjke Jadranskog mora poput kanaštrela, kapešanta, pedoća, dondola, mušula i oštriga.

Upravo su ovakve manifestacije motiv dolaska turista u pred i post sezoni, te je značajan njihov utjecaj na razvoj destinacijskog turizma, a Dani školjaka koji su započeli 14. veljače traju do 20. ožujka u Umagu, Novigradu, Bujama i Brtonigli.

 

 

Za sve ljubitelje školjaka donosimo i recept “Istarski krafi alla Vilola by Šuška”

Sastojci:

Granaduro pšenica 0.30 kg

3 jaja odvojiti bjelanjke od zumanjaka, maslinovo ulje 0.03 l

Ricota sir 0.10 kg

Sol 0.02 kg

Maslac reduciran 0.03 kg

Dagnje polovice 0.10 kg

Vongole 0.10 kg

Kapesanta 1 komad

 

Priprema:

Zamijesite tijesto za krafe s pšenicom, dodajte žumanjke, maslinovo ulje te postepeno dodavajte mlaku vodu dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Tijesto ostavite sat vremena na 6 do 7 stupnjeva. Nakon toga nadjenite ga s ricotom, preklopite ga (najbolje koristiti tehniku za pravljenje klasičnih raviola). Za umak, u dobro zagrijanu posudu, stavite maslac, dodajte školjke, češnjak, a zatim zalijte bijelim vinom. Pustite da se umak reducira do željene gustoće te potom dodajte krafe i sve zajedno kuhajte jednu do dvije minute. Za kraj, zalijte bijelim vinom (pustite da je vino dovoljno ishlapi kako umak nebi ostao kiselkast).

PR

Fotografija: Neven Jurjak