Prirodno voćno osvježenje

Toplo vrijeme i obilje sunca, uživanje u morskim radostima i provođenje više vremena u prirodi neki su od razloga zbog kojih je upravo ljeto mnogima omiljeni dio godine.

Premda mnogi stručnjaci ističu blagotvorno djelovanje boravka u prirodi i tjelesnih aktivnosti na zdravlje, nikako ne treba zaboraviti ni potencijalne opasnosti poput dehidracije, naročito u razdoblju ljetnih vrućina. Stoga Ekozona, prva hrvatska ekološka robna marka, predstavlja svoje prirodne voćne sokove, kao idealno ljetno osvježenje. Voće korišteno u sokovima organski je uzgojeno na imanju Marice Jug te zadovoljava sve kriterije koji su propisani za dobivanje eko certifikata. Kupcima su dostupni u dva okusa: jabuka i višnja.

Voćni sokovi višestruko su važni za ljudski organizam. Prije svega vrijedi istaknuti potrebu ljudskog organizma za tekućinom. Poznato je kako čovjek mora unositi oko dvije litre tekućine dnevno kako bi normalno funkcionirao. Jasno je međutim da nije svejedno o kojoj se tekućini radi, budući da pretjerano zaslađeni napici te napici koji sadrže kofein ili alkohol  dodatno pogoduju dehidraciji zbog svojeg diuretičkog djelovanja. Osim vode, koja je naravno najvažnija tekućina za čovjeka, preporučuje se stalni unos još nekih napitaka, uključujući i prirodne voćne sokove.

Jadranka Boban-Pejić, predsjednica uprave Biovege, naglasila je vrijednost voćnih sokova: ‘Prirodni voćni sokovi imaju veliku nutricionističku važnost. Osim što se preporučuju kao sjajno osvježenje organizma zbog toga što sadrže vrijedne vitamine i minerale, isto tako su i zamjena za voćni obrok. Čaša čistog voćnog soka jednako je vrijedna za naš organizam kao i jedan voćni obrok.’

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.