Promocija turizma Vukovarsko-srijemske županije

Vukovarsko-srijemska županija iz godine u godinu bilježi sve veći porast broja noćenja, a u 2015. godini zabilježeno ih je više od 100.000. S namjerom da postane najpoželjnija turistička destinacija kontinentalne Hrvatske, Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije, uz potporu Hrvatske turističke zajednice (HTZ) organizirala je predstavljanje turističke, eno i gastro ponude.

‘Posljednjih godina uložen je izniman napor u oživljavanje Vukovarsko-srijemske županije kao turistički poželjne destinacije. Ponosni smo na ono što smo ostvarili, a zasluga za to pripada svim subjektima u turizmu na destinaciji: gospodarstvenicima, lokalnoj samoupravi, kulturnim institucijama, udrugama, sustavu turističkih zajednica svih razina, a uspješno su iskorišteni i fondovi Europske unije. Vukovarsko-srijemska županija ima puno toga za ponuditi turistima, ali turizam je gospodarska šansa i žiteljima naše županije. Ne radi se samo o pozicioniranju županije na turističkoj karti i privlačenju većeg broja turista, nego i o dobrobiti cijele naše regije’, poručila je Rujana Bušić Srpak, direktorica tamošnje Turističke zajednice.

Vukovarsko-srijemska županija - gastronomijaVukovarsko-srijemska županija nudi bogatu kulturno povijesnu baštinu o čemu svjedoče brojni muzeji i dvorci, među kojima su najpoznatiji dvorci Odescalchi i Eltz sa stalnim muzejskim postavima. U Vinkovcima se, pak, mogu pronaći simboli najstarijeg kalendara u Europi – Oriona, čija je priča predstavljena u Gradskom muzeju.

Među najvećim atrakcijama u županiji je Muzej vučedolske kulture, otvoren prošle godine, koji na izložbenoj površini od preko 1200 m2 prezentira doseg ove visoko razvijene kulture. Najpoznatije kulturno-povijesne manifestacije u županiji, poput Žetve i vršidbe u prošlosti, Rimskih dana i Vinkovačkih jeseni, koje su i najveća manifestacija izvornog hrvatskog folklora, te Vukovar film festivala privlače turiste iz cijele Europe.

Srijemsko vinogorjePosjetitelji mogu uživati u bogatoj ponudi domaćih eno i gastro proizvoda, vrhunskim vinima poput svjetski poznatog traminca iz Iločkih podruma, među najnagrađivanijim u Hrvatskoj s osam Decanter nagrada. Za ljubitelje prirodnih ljepota, nezaobilazna postaja su Dunav ili brojne okolne rijeke koje posjetiteljima omogućuju krstarenje turističkim brodovima. Za željne rekreacije na raspolaganju su označene biciklističke staze, sportski tereni i tereni za golf te streljane za gađanje glinenih golubova te gađanje lukom i strijelom, dok najmlađi mogu uživati u susretu sa životinjama u šuma-parkovima.

Od listopada prošle godine u turističku ponudu uvršten je i vodeni autobus Bajadera, investicija turističke agencije Danubiumtours iz Vukovara. Električni brod za riječnu plovidbu namijenjen je panoramskoj vožnji te razgledavanju Vukovara s Dunava. Brod plovi tijekom cijele godine i može primiti 60 osoba. Novina u turističkoj ponudi je i Centar za promatranje ptica u Nijemcima, projekt sufinanciran iz fonda Europske unije. U sklopu Centra se nalaze i arboretum, izletište, turistički brod, promatračnice, biciklistička staza i zavičajni muzej.

P. R.