Proslavljeno Vince uz vrhunsku slavonsku kapljicu iz FeraVina

Za sv. Vinka posebno je veselo u Feričancima u kojima vinarija FeraVino njeguje bogatu vinsku povijest Slavonije. I ove godine na obroncima Krndije okupilo se oko tisuću ljubitelja vina kako bi proslavili početak nove vinogradarske godine

 Sretna vam vinogradarska nova godina! Ona, naime, počinje u nedjelju, 22. siječnja, na blagdan svetoga Vinka, zaštitnika vinogradara, vinograda i vina. Oko tog datuma, poznatog i kao Vincekovo ili Vinkovo, vinogradari u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali  i diljem svijeta zazivaju blagoslov za svoje vinograde nadajući se obilnoj berbi.

U to vrijeme posebno je veselo u Slavoniji čija vinogorja odjekuju zdravicama i svirkom tamburaša. Od davnina se u Feričancima uoči  svetoga Vinka održava tradicionalna manifestacija Feričanačko vince koja njeguje hrvatske pučke običaje poput rezidbe trsova na tri pupa, kićenja čokota kobasicama i kulenom te zalijevanja vinove loze lanjskim vinom, a sve kako bi se prizvala rodna godina.

Ovu lijepu tradiciju zadržala je i poznata hrvatska vinarija FeraVino, a čini se da joj to doista donosi sreću: berba 2015. bila je jedna od najboljih u posljednjih dvadeset godina, a 2016. bila je izazovna, ali po kvaliteti vina iznadprosječna. Nakon dvije uspješno provedene izborne berbe, prošla godina okrunjena je Ledenom berbom sorte Frankovka 2016., ponosom vinarije FeraVino.

Proslava i ovogodišnjeg Feričanačkog vinca potrajala je do sitnih sati, a oko tisuću uzvanika, poslovnih partnera i ljubitelja vrhunskog vina na obroncima Krndije uživalo je u druženju, obilju hrane i vrhunskih vina. Tu, u srcu Slavonije, takav je običaj. Niti jedan gost ne smije otići kući gladan i žedan. Oduvijek su Slavonci slovili za vrhunske domaćine, a ovaj kraj nadaleko je poznat po gostoljubivosti. U to su se uvjerili svi koji su ovoga petka bili gosti FeraVina, koja je, za razliku od ostalih slavonskih vinarija, prvenstveno poznata po svojim crnim vinima.

„Zahvaljujući iznimnom trudu stručnjaka iz FeraVina pod vodstvom glavnog enologa, vrsnog i iskusnog Marijana Kneževića, kao i trudu marljivih berača čije su ruke prikupile tone i tone vrhunskoga grožđa, FeraVino je osvojilo niz nagrada na domaćim i svjetskim ocjenjivanjima vina, postavši prepoznatljivo od Londona do New Yorka.

Cilj FeraVina je postati vodećom kontinentalnom vinarijom crnih vina te proizvođačem vrhunskih bijelih vina, o čijoj kvaliteti već svjedoče brojna priznanja. Radom na razvoju i kvaliteti brandova te novim smjerom lansiranja mladih i modernih vina, FeraVino bilježi sve bolje rezultate na domaćem i stranim tržištima“, istaknuo je Luka Vrga, direktor prodaje i marketinga FeraVina.

PR: Lollipop

Fotografija: Rene Karaman