Pršuti Smjeli: Najbolje od Dalmacije u Zagrebu

Pod sloganom ‘Kao nekad’ u Dugopolju kod Splita nastaju vrhunski dalmatinski pršuti tvrtke Smjeli, koji se sada mogu kupiti i u središtu Zagreba. ‘Radimo kao što su to radili naši stari, u prirodnom okruženju i u idealnim uvjetima za proizvodnju pršuta i ostalih suhomesnatih delicija’, ističe Vlade Prančić, vlasnik i direktor tvrtke.

Na sjevernoj strani planine Mosor, na predjelu Kute u općini Dugopolje, smještena je tvrtka Smjeli poznata po suhomesnatim proizvodima. Tu nastaju najbolje dalmatinske delicije poput pršuta, pancete, buđole i pečenice. Iako se u procesu proizvodnje svim proizvodima posvećuje jednaka pažnja i krasi ih vrhunska kvaliteta, dalmatinski pršut najtraženiji je proizvod i nositelj niza nagrada pa gotovo da nema sajma u zemlji ili inozemstvu s kojeg nije ponio medalju ili šampionsku titulu. Samo ove godine dalmatinski pršut tvrtke Smjeli šampion je Međunarodnog sajma pršuta u Drnišu te Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanju, a zlatne plakete stigle su i sa sajma u Sinju, te s Dana hrvatskog pršuta održanih u Splitu. Dalmatinski pršut tvrtke Smjeli dimljen je i sušen na prirodan način, a snažna dalmatinska bura, blaga izloženost dimu, morska sol te tradicionalan način zrenja podarili su mu osebujnu aromu, blagi slani okus i jednoličnu crvenkastu boju.

Vlade PrančićVlade Prančić, direktor i vlasnik tvrtke još se od malih nogu zanimao za proizvodnju pršuta. Znanje su mu prenijeli otac i djed po čijem nadimku tvrtka nosi ime. Konoba je bila najvažniji dio njihove kamene kuće u Dugopolju, a pršuti, koji su bili i do deset kilograma teški, dimili su se na kominu, potom bi se stavljali ‘pod piz’, odnosno običan kamen, a nakon sedam-osam dana ponovo bi se vraćali na dim. Jeli bi se nakon dvije godine, a kuća nikada nije smjela ostati bez pršuta i vina. Način proizvodnje nije se puno promijenio, pa se upravo pod sloganom ‘Kao nekad’, pršuti i danas proizvode u modernoj pršutani u Dugopolju.

‘Za kvalitetan pršut od iznimne je važnosti i kvalitetan but, težine između 14 i 16 kilograma svježeg mesa. Pršut se dimi na suhoj grabovini koja ima sladak okus te nešto manje na bukvi.

Bura je vrlo poželjna, no nije dobro kada previše puše jer se pršut u tom slučaju previše i osuši. Za pršut je najbolje kad se izmjenjuju bura i jugo, a upravo je tako na našem području’, ističe Vlade Prančić, direktor tvrtke Smjeli.

Vrhunski dalmatinski pršut odsada možete kupiti i u Zagrebu u novootvorenoj delikatesnoj trgovini Smjeli, u Ilici 49. Osim ručno rezanog dalmatinskog pršuta te ostalih suhomesnatih proizvoda tvrtke Smjeli, u ponudi dućana su i sirevi Gligora, vina Zlatan otok, maslinova ulja, slane srdele, slani inćuni, dalmatinske delicije s potpisom Stella Croatica… Tako su ljubitelji dalmatinskih delikatesa dobili svoj kutak u glavnom gradu Hrvatske.

P. R.