Purtugizec na sve strane

Prije vinskih svečanosti Martinja, u Zagrebu su počele malo-pomalo počele promocije najpopularnijeg hrvatskog mladog vina – purtugisca (kako se zbog EU standarda zove od lani).

Udruga Purtugizec Plešivica iz Jastrebarskog održala je prezentaciju vina svojih proizvođača u Zagrebu, u Vinskoj kleti Plešivica. Ravnopravno su se predstavili: Braje, Šember, Jagunić, Gregorić, Vučinić, Kunović, Jurkovac, Režek… Po kvaliteti vrlo slični, ove su (katastrofalne) godine karakteristični po nešto manjim alkoholima. Kako ih je i po količinama manje, nadajmo se kako se do Božića već budu popili.

Purtugizec MladinaNaš najveći proizvođač Mladina također nije zaboravila predstaviti svoje mlado vino, pa se u prvim kapljicama njihova Purtugisca, kojeg je otvorio glavni enolog Robert Brkić, uživalo u wine baru Basement. Želimo im da Purtugizec 2014. ne doživi sudbinu ranijih berbi, budući se po trgovačkim centrima na rasprodajama još mogu naći berbe iz 2013., 2012, pa čak i 2011. godine.

Kao i ranijoh godina, sasvim je podbacio Sajam purtugisca u Boćarskom domu, koji niti s novim organizatorima ne uspijeva na pravi način animirati ljubitelje ove vrste vina. Pretvorilo se to u sajam svega i svačega, a ponajmanje promocije Purtugisca, pa nije ni čudo što ovo mlado vino još godinama ‘odležava’ po podrumima i supermarketima.

M. T. / Foto: Rene Karaman i Julio Frangen