Recepti iz restorana Bistro Apetit

U uvodu svoje prve kuharice ‘Bistro Apetit’ (u izdanju Profil Knjige) masterchef Christian Cabalier, vlasnik istoimenoga zagrebačkog restorana, piše: ‘Da sam bolji govornik, više bih pričao o sebi. Da imam više umjetničkih sklonosti, možda bih crtao. Ali ne mogu ni jedno ni drugo, rođen sam da kuham i oduševljavam svojim jelima.’

Cabalier doista nije slikar, ali ‘Bistro Apetit’ kuharica je koju slobodno možemo nazvati primijenjenom gastronomskom umjetnošću. Vrhunske fotografije kreiranih jela koje je snimila Biljana Gaurina to i pokazuju. Svakodnevno u potrazi za najboljim osnovnim namirnicama, igrajući se njihovim teksturama i ističući im okuse uz dodatke koji se u prvi trenutak mogu činiti nespojivima, Cabalier ih na kraju prezentira kao na slikarskom platnu.

Donosi nam priču o spoju podneblja u kojemu radi sa strašću, kao i onoga iz kojega potječe, otkrivajući nam svoje tajne: istarski gnudi s umakom od slavonskog kulena, fuži s bijelim bolonjezom, mlinci s pačjim confitom, bečki klasik poput Tafelspitza – kuhane govedine u novom ruhu, ‘obična’ jetra s origanom u pratnji palente s gorgonzolom, ‘obični’ koromač spojen s narančom i mascarponeom uz ribu, samo četiri namirnice – čokolada, maslac, brašno i jaja koje se stapaju u neodoljiv čokoladni san… Jednostavna filozofija, vrhunski doživljaj.

Na kraju kuharice objavljeni su provjereni temeljni recepti kao početak mnogih opisanih jela, kao i kulinarski pojmovi s kojima ćete se susresti. Nesumnjivo je riječ o kuharici koja će nam omogućiti da se, uživajući u pripremi jela, i za vlastitim stolom osjećamo kao gosti vrhunskoga restorana, ali će i nadahnuti mnoge mlade kuhare.

Christian Cabalier‘Neodoljiva zbirka jela koje Cabalier priprema u najboljemu hrvatskom restoranu naša su mala vrata kvalitetne bistronomske kuhinje, pomalo eksperimentalni haute cuisine s temeljima na tradicionalnoj kuhinji’, piše u predgovoru Hrvoje Petrić.
Kuhar Tom Gretić pak obožava Cabalierovo precizno i jednostavno kuhanje nakon kojega nas svaki put, trima namirnicama na tanjuru, očara. Kuhanje u kojemu se vidi da je hrana i strast i život i u kojemu Cabalierova jela pričaju priču.

Christian Cabalier rođen je u Klagenfurtu 1965. gdje je nakon kuharske škole započeo karijeru, a iskustvo je poslije stjecao u vrhunskim švicarskim restoranima i hotelima. Pet je godina bio direktor i chef bečke Cantinette Antinori. Titulu masterchefa dobio je 1992. u Klagenfurtu. U studenome 2006. godine u Zagrebu je otvorio Bistro Apetit. Dobitnik je triju prestižnih nagrada: za najbolji restoran u Zagrebu i Hrvatskoj dvije godine zaredom (nagrada Dobri restorani 2012. i 2013.) te za najbolji poslovni restoran u Zagrebu (nagrada Gastrofej 2012.).

Nominacija za Gastronomski Oscar

Lijepo priznanje stiglo je ovih dana: ‘Bistro Apetit’ masterchefa Christiana Cabaliera, u izdanju Profil Knjige (2014.), najbolja je hrvatska kuharica u kategoriji profesionalnih kuharica prema ocjeni stručnog suda za dodjelu prestižne svjetske nagrade Gourmand World Cookbooks, koja se dodjeljuje od 1995. godine. Time je ova zbirka vrhunskih recepata, popraćena fotografijama Biljane Gaurine, ušla u svjetski finale za Gourmand World Cookbooks Awards, u gastronomskom svijetu ono što je Oscar u filmskom.
Uvjereni smo da će nas ova kuharica, koja nam omogućuje da se, uživajući u pripremi jela, i za vlastitim stolom osjećamo kao gosti vrhunskog restorana, dostojno predstaviti u kategoriji najboljih profesionalnih kuharica iz drugih zemalja. Finalna svečanost i dodjela nagrade The Best in the World održava se u lipnju, u Kini.
Veliki Veljko Barbieri je, podsjetimo, prije deset godina donio prvo Gourmandovo priznanje u Hrvatsku. S ‘Kuharskim kanconijerima” osvojio je prvu nagradu ‘za one što kuhaju perom’ u kategoriji mediteranske kuhinje.

P. R.