Rekordan urod višnje maraske

Tvrtka Maraska, poznati zadarski proizvođač alkoholnih i bezalkoholnih pića, trenutno je zaokupljena berbom višnje maraske, na vlastitoj plantaži Vlačine, koja se prostire na 202 hektara i na kojoj se nalazi preko 95.000 stabala autohtone višnje maraske. Ove se godine  očekuje rekordan urod od preko 1.000 tona višnje maraske.

Berba višnje maraske započela je 29. lipnja i trajat će oko dva tjedna, unutar kojih se planira ubrati i preraditi preko 1.000 tona autohtone dalmatinske višnje maraske. Plantaža Vlačine, koja se prostire na preko 200 hektara i na kojoj je još 2005. godine zasađeno preko 95.000 sadnica višnje maraske, nalazi se u zadarskom zaleđu, na području Ravnih kotara, kod mjesta Zemunik Donji i osnova je za sirovinsku bazu koncentrata višnje maraske od kojeg se proizvode neki od maraskinih najboljih proizvoda, sirupa i nektara iz linije Amarena.

Zbog iznimnog uroda na vlastitoj plantaži, tvrtka Maraska odlučila je da će neće vršiti otkup višnje maraske od privatnih proizvođača, kako je činila u prošlosti, već će samo otkupiti višnje od proizvođača s kojima ima važeće ugovorne odnose. Malim i privatnim proizvođačima ostaje plasirati urod višnje maraske kroz druge kanale, u čemu će im tvrtka Maraska pružiti maksimalnu podršku, poručuju iz Zadra.

D. L.