Revija Svijet u čaši obilježila 30 godina izlaženja  

Poznati vinari Vlado Krauthaker, Ivica Perak, Mario Markežić, Velimir Korak,  Tomislav Tomac i enolog Marijan Knežević, govorili su biranim riječima na obilježavanju 30 godišnjice revije Svijet u čaši. 

Prošlo je punih 30  godina  od prvo broja domaće revije revije za vino, kulturu stola i turizam ”Svijet u čaši”, koja je prigodno obilježena u zagrebačkom diWene baru skupom  svih onih  koji su je godinama vrijedno i stručno stvarali, ali i onih vinara o kojima se pisalo u Svijetu  u čaši, koja sada nastavlja svoj medijski život u elektronskom obliku.

”Neka djela govore umjesto nas, jer su tisuće i tisuće reportaža, stručnih članaka i intervju, kao i izbora vinara, ali i kuhara godine, ostale su u reviji, koja je punih 25 godina izlazila u tisku, a onda se zbog bolesti izdavača Mladena Horića-Muhe, preselila  na moj blog”, kazao je emotivno glavni urednik revije Željko Suhadolnik,  prvo hrvatsko vinsko pero, koji je počeo svoj profesionalni put u vjesnikovoj reviji Vikend, a onda postao glavni urednik Svijeta u čaši, nakon što je napisao i knjigu Svijet u čaši.

 Utjecajno pero u vinskoj priči

Prema njegovim riječima, mali, ali odabrani i skladan tim revije čini i dan, danas i legendarni fotograf  revije Studio Marko Čolić, koji i u osmom desetljeću života, ne ispušta fotografski aparat iz ruku. To znači da i dalje neumorno radi, ide na teren u vinarije i vinograde, odnosno obilazi popularne vinske manifestacije u zemlji i svijetu. Uz to, je i dobri fotografski duh, koji je uvijek spreman dati dobar savjet mlađim kolegama, koje tek kroče u novinarstvo.          

Kutjevačka vinska legenda Vlado Krauthaker  kazao je biranim riječima da je revija Svijet u čaši, pomogla  da se hrvatska vina održe na domaćem tržištu, koje je još devedesetih godina, bilo preplavljena jeftinim uvoznim  vinima, posebno onim iz Slovenije. Dodao  je da su ostala brojna druženja, kako u zemlji tako i u inozemstvu, jer je Suhadolnik, od milja  poznat kao Suhi, godinama degustator i ocjenjivač  vina u više poznatih i priznatih europskih vinskih  zemalja.

Enolog Marijan Knežević kazao je da je kao mladi enolog  u velikim  vinarijama sa nestrpljenjem čekao što će Sihi napisati u reviji, koja je bila ogledalo svega onoga što je domaće vinogradarstvo i vinarstvo, ali i kultura stola, prošla  posljednja tri desetljeća. To je bio putokaz, kaže, svima nama u struci što i kako valja dalje raditi, bilo da se radi o novim vinskim etikatama ili berbama, jer se radilo o utjecajnom i priznatom peru, koji je na stručnoj osnovi izvještavao o onome što se događa u velikom vinskom svijetu, ali i manjim vinarijam, koji su tek dolazile na tržište.

Revija svjedok neponovljivog  vremena

Iz Istre je došao Marino Markežić, vlasnik vinarije  Kabola, koja se proizvodnjom  vina bavi već tri generacije, od 1891. godine. On drži da je u ovom sektoru napravljen veliki iskorak posljednjih 30 godina,  što je vjerno pratila i revija, koja je  bila svjedok jednog vremena, koje je bilo izazovno, ali i ”neponovljivo putovanje”, ističe Markežić.   

Ivica Perak, vlasnik vinarije Perak iz Kutjeva, prisjetio se davnih dana, kad je bio glavni enolog vinarije Kutjevo, te prvih susreta sa Svijetom u čaši, koja je danas vremenski stroj, jer se u vinogradu, kao i vinskom podrumu, ”vrijeme ne može kupiti”, ističe on.         

Velimir Korak i Tomislav Tomac, bili su predstavnici najpoznatije vinske podregije Plešivice. Prvi se nada da će revija, koja sada izlazi u e-obliku, osim

na blogu Suhog, od Nove godine i na diWine portalu, i dalje na informativan i edukativan način, donositi novosti, ali i prenosti strast prema vinu, čija je proizvodonja više od običnog posla jer traži izvrsnost, drži Korak!     Tomac je kazao da nije bilo Suhoga, da ne bi ni on, a bio je među prvima, krenuo sa odležavanjem vina u amforama, a potom i sa ulaskom u biodinamičku proizvodnju vina, odnosno uzgoju grožđa, bez pesticida i  prskanja konvencionalnim zaštitnim  sredstvima.  Dakle, radi se o reviji koja je odredila put mnogim vinarima u Hrvatskoj, zaključio je Tomac.

Marinko Petković

Fotografija: Rene Karaman