Riblja jela s pivom

Na splitskom Gourmetu održan je Pan kulinarski dvoboj između najistaknutijih chefova splitske gastronomske scene – Brace Sanjina i Željka Nevena Bremeca s njihovim timovima.

Za pripremu jela na bazi piva obojica su se odlučili na riblji specijalitet, prezentiravši Splićanima da za to nije neophodno vino. Kulinarske su kreacije bile toliko uspješne da tročlani žiri u sastavu gastronomski stručnjak Veljko Barbieri, Alijana Vukšić (direktorica TZ Split) i glumica Nives Ivanković nije mogao odlučiti o boljemu.

Posjetitelji kulinarskog dvoboja uživali su u Zlatnom Panu i pivskim zalogajčićima, dok su vrhunski chefovi sa svojim timovima pripremali delicije na bazi svježih namirnica, ribe i kvalitetnog piva raznovrsnih okusa iz obitelji Pan – Zlatni Pan, Pan Lager, Pan Tamni i Pan Radler.

Predsjednik stručnog žirija, Veljko Barbieri, naveo je kako je spajanje hrane i piva poznato od vremena starih Grka: ‘Stari Grci osim vina, što nam je dobro poznato, konzumirali su i proizvodili pivo te kuhali s pivom, tako da nas ne treba čuditi što se ta praksa vraća i u suvremenoj gastronomiji. Pivo je nježno vezivno tkivo i kolijevka onoga odakle potječemo.’

Da se pivo izvrsno spaja s različitim namirnicama – posebno mesnim specijalitetima i gulašima kojima daje poseban, bogat okus, uglavnom je prihvaćena činjenica, ali ideja pripreme ribljih specijaliteta na bazi piva je novost prema kojoj Dalmatinci nisu bili pretjerano povjerljivi. Znatiželja je privukla brojne posjetitelje u Đardin gdje su imali priliku kušati tempuru od Pan Radlera, rižot sa škampima, kozicama i Zlatnim Panom te filet šampijera s hollandaise umakom i pivom, što je pripremio Željko Neven Bremec, dok je Braco Sanjin pripremio bakalar u umaku od pečenih škampi s Tamnim Panom.

Stručni žiri našao se u popriličnom problemu oko odluke o pobjedniku i ukusnijem jelu. Moderatori Joško Bonaći i Danni Matijaca inzistirali su na odluci, no tročlani žiri smatrao je da se između dva vrhunska jela koja su splitski chefovi predstavili, oba jela bila za prvo mjesto.

L. V.