Rivijera Crikvenica – najkreativnija destinacija

Ovo iznimno vrijedno priznanje je Turističkoj zajednici Grada Crikvenice dodijelila organizacija Creative Tourism Network iz Barcelone, jedna od najpoznatijih međunarodnih organizacija, koja se bavi umrežavanjem u području kreativnog turizma.

Turistička zajednica Grada Crikvenice se u prosincu 2014. godine prijavila na natječaj Creative Tourism at a glance, koji je objavilaova organizacija.

Creative Tourism Network okuplja stručnjake i organizacije iz područja kreativnog kulturnog turizma i promovira prednosti koje on donosi turističkim destinacijama. Kreativni turizam naglašava valorizaciju neiskorištenih postojećih resursa kulturne i povijesne baštine te pronalaženje inovativnih načina da posjetitelji postanu dio života lokalne zajednice i aktivno istražuju njezine kulturno-povijesne baštine.

Međunarodni ocjenjivački žiri Creative Tourism Awards je, u velikoj konkurenciji od stotinjak prijava i destinacija iz deset zemalja, izabrao pet najboljih. Na osnovi kriterija kvalitete, originalnosti, inovativnosti i održivosti, nagrade su dodijeljene u četiri kategorije: nagradu za najkreativniju destinaciju u 2014. godini dobila je Turistička zajednica Grada Crikvenice, najkreativnija putnička agencija u 2014. je Wild at Art iz Škotske, najkreativniji smještaj Cerdeira Art & Craft u Portugalu, dok nagradu za najkreativniji doživljaj dijele projekti 5 Bogota iz Kolumbije i Istra Inspirit iz Hrvatske. Prilikom odabira najboljih, žiri je posebnu pažnju posvetio izvornosti i kreativnosti projekata te vrednovao zanimanje i trud da se u njih uključi lokalno stanovništvo i što veći broj posjetitelja.

TZ GC