Samoborci pozvali Zagrepčane na Fašnik

Crveni fašnički tepih spreman je primiti sve zvijezde koje dođu na 189. Samoborski fašnik i pridonesu promociji ovogodišnje filmske teme – Leta iznad Srakinog gnezda.

Naglašeno je to i na konferenciji za medije Samoborskog fašnika ou zagrebačkom kinu Europa, na kojoj su Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal otkrili i u kojim ulogama će se pojaviti na svečanom otvorenju u petak 6. veljače. Princ Fašnik samo za tu prigodu pretvorit će se u Princa Valianta, Sraka postaje Merlinka ili po fašnički Srakolinka, Sudec se pretvara u Judgea Dredda, a Fiškal u đavoljeg odvjetnika.

Na konferenciji za medije uručena je i svečana pozivnica zamjenici zagrebačkog gradonačelnika Sandri Švaljek, koju je u njezino ime primio zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić. On je i pozvao sve svoje sugrađane da dođu u Samobor na Fašnik, priznavši i da su u Zagrebu malo ljubomorni na tu tradiciju. Sve Zagrepčane i Zagrepčanke te sve goste iz drugih krajeva Hrvatske na fašničko veselje pozvala je i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Direktorica Turističke zajednice grada Samobora, Zdravka Škugor Ferdebar, još jednom je naglasila da će se programi odvijati na pet lokacija – na Trgu kralja Tomislava gdje je smještena centralna pozornica, na Trgu Matice hrvatske na kojem se održavaju SRAKAfest, Srakotrk te kao novitet pričaonica Špelunkica, potom u Livadićevoj ulici koja se pretvara u ETNOcest pa do luna parka i šatora iza kina te klizališta u bivšoj vojarni, gdje će se u subotu, 7. veljače, održati Metloboj i Krafling (curling s demižonima).

Osim filmskih zvijezda, Fašnik će obilježiti i zvijezde hrvatske estrade. Tako će, između ostalih, na glavnoj pozornici nastupiti Vatra, Stampedo, Mario Huljev, Ivana Radovniković, a iz inozemstva stižu The Frajle. U šatoru će se posjetitelji moći zabavljati uz Opću opasnost, Marijana Bana i Diktatore, Lidiju Bačić, Neke novce klince te Učiteljice.

Fašničkim spelancijama tradicionalno će se pridružiti i ugostitelji sa svojim prigodnim dekoracijama i programima. Za preobrazbu Samobora u filmski grad zaslužni su i samoborski likovnjaci predvođeni Nikom Barunom, a svoj udio u osmišljavanju posebnih izdanja filmskih  plakata dao je i Nik Titanik, tj. Nikola Plečko.

Opširnije na: www.fasnik.com