Radionica izrade samoborskih slastica ‘Samoborski slatki nokturno’ održana je u Slastičarni Monika u Samoboru.
U njoj je sudjelovalo 12 samoborskih slastičara: restoran Kod špilje, hotel Lavica, Krčma Gabreku 1929., Kavana Livadić, Franja catering te slastičarnice i pekarnice Saramassi, Re-Ni, Zemljič i Slatka šumica.
Oni su pod vodstvom mlade kuharske i slastičarske snage restorana hotela The Westin Zagreb, ujedno i pobjednika ovogodišnje 10. Zlatne jabuke u Vinkovcima, Dine Bebića, pripremili Marija tortu, samoborsku slasticu nazvanu po Mariji pl. Hotković, a prema starinskom receptu iz ‘Kuharice bake Ivke’ Milana Žegarca Peharnika. Naime, Mariji Hotković hrvatski je skladatelj i jedan od vođa Hrvatskoga narodnog preporoda, Ferdo Livadić, posvetio Nocturno u fis-molu 1822. godine, a koji pripada među najranijim primjerima nokturna u klavirskoj literaturi.
Radionica ‘Samoborski slatki nokturno’ nastavak je projekta započetog 2013. godine izdavanjem gastro vodiča ‘Svi gurmanski putovi vode u Samobor’, ‘Male samoborske kuharice’ u kojoj je objedinjena tradicionalna kuhinja s kraja 19. do sredine 20. stoljeća, te radionice ‘Samoborski chef’ u kojoj su sudjelovali samoborski ugostitelji.
Cilj revitaliziranja starih receptura je stvaranje novog proizvoda, te povezivanje gastronomije, glazbe i turističke ponude.