Šarm francuskih vina u Istri

U organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T., u zagrebačkoj vinoteci Bornstein održana je premijerna prezentacija i degustacija vina istarske vinarije ‘Domaine Koquelicot’. Osnivači vinarije su supružnici, Olivier Ertzbischoff i Jacqueline Marovac.

Jacqueline Marovac je epidemiologinja, rođena u Rijeci, odakle je otišla još kao dijete i vrlo rano započela život svjetskog putnika, koji ju je odveo u Veliku Britaniju, Kanadu, SAD, Aziju, Čile, Afriku i Francusku. Osjećaj za komunikaciju, znatiželja i ukus učinili su od nje poznavateljicu životnog stila, a posebno vina, u tim zemljama. Olivier Ertzbischoff je umirovljeni kardiolog. Kao ljubitelj i poznavatelj dobrih francuskih, a posebno burgundskih vina, počeo je razmišljati o njihovoj proizvodnji. Radi edukacije sudjelovao je u berbi i radovima u podrumima poznatih burgundskih vinarija kao npr. Anne Claude Leflaive i Bachelet, a učio je i o proizvodnji biodinamičkih vina.

Olivier Ertzbischoff  i Jacqueline MarovacPrije dvije godine započeli su uzbudljivu poslovnu avanturu u Hrvatskoj, pokrenuvši malu proizvodnju bijelih vina od chardonnaya i malvazije koristeći burgundski tip vinifikacije. Olivier i Jacqueline prošli su osnovnu edukaciju vinarstva, kroz proizvodnju ih prvenstveno vodi njihov istančani ukus, ali i savjeti prijatelja, burgundskih vinara. Ipak, neće stati na tome, nego se planiraju educirati u Francuskoj kako bi stekli i službeno zvanje enologa.

Zašto Hrvatska?
Jacqueline i Olivier vole Hrvatsku i sve slobodno vrijeme provode u svojoj kući u istarskom Gračišću. Naravno, dok su ovdje, piju hrvatska vina. Kao ljubitelji vina, a Olivier posebno voli bijela vina, upoznali su mnoge istarske malvaziji i chardonnaye. Smatraju da je, općenito, kvaliteta malvazije dobra, ali da bi se kvaliteta istarskih chardonnaya mogla popraviti. Njihova je ideja bila pokušati proizvesti istarski chardonnay koristeći burgundske metode. Zato su zamolili jednog od burgundskih vinara, svojeg dobrog prijatelja, da im pomogne u vinifikaciji i proizvodnji chardonnaya ‘a la Bourgogne’, od lokalnog, istarskog grožđa.

Naziv vinarije
Vinarija je nazvana ‘Domaine Koquelicot’. Domaine je tipičan francuski izraz kojim se označavaju pozicije vinograda. Koquelicot je izvedenice francuske riječi coquelicot, koja znači – mak. Jacqueline i Olivier vole taj cvijet, a polja makova ih okružuju, kako na jugu Francuske gdje žive, tako i u Istri koju vole i koja će možda jednog dana postati njihov dom. Smatraju da je mak jednostavan, veseo i elegantan cvijet te se nadaju da će taj duh postati dio njihovih vina.

Proizvodnja
Često putuju, a vinograd zahtjeva punu pažnju pa nemaju svoje vinograde, ali imaju kooperante te sudjeluju u procesu rezidbe, njege i ostalih poslova u vinogradu. Vinogradi se nalaze u Belaju, na bijeloj zemlji (chardonnay) i u Kosinožićima, na crvenoj zemlji (chardonnay i malvazija).
Vinski podrum se nalazi na predivnoj lokaciji pod Učkom, u ladanjskom dvorcu izgrađenom u doba Austro-Ugarske. Kaštel Belaj je u vlasništvu Zorka Ivića, a Domaine Koquelicot koristi mali dio podruma, 30m2 posebno uređenih upravo za njih. Hrastove bačve za sazrijevanje vina Olivier i Jacqueline dopremili su iz Burgundije (bačvarija Francois Freres). Burgundske bačve (pièce) su zapremine 228 litara. Prije dvije godine su eksperimentirali sa chardonnayom i malvazijom u nekoliko bačvica. Rezultat je bio dobar pa su odlučili eksperiment proširiti u 2013.

Vina

Domaine KoquelicotSanta Chiara 2013., 13% alc., kvalitetno vino
cuvee 80% malvazije i 20% chardonnaya, zasebno odležanih po 10 mjeseci u drvenim bačvicama, zatim pomiješanih u inoxu 2 mjeseca prije prije buteljiranja
Količina: 3600 l
Naziv: po njihovoj kćeri, Maja Chiari, koja pokazuje da će biti hedonist kao i njeni roditelji.

Epicuria 2013., 13% alc., kvalitetno vino
chardonnay maceriran dva dana i 10 mjeseci odležan u drvenim bačvicama
Količina: 2000 l
Naziv: odabran jer vjeruju da će ovo biti ‘vin de garde” (vino za čuvanje, odležavanje) i da će se s vremenom okus razviti u senzualni užitak na jeziku.

Fugaz 2013., 13,5% alc., kvalitetno vino
malvazija 10 mjeseci odležana u drvenim bačvicama
Količina: 280 l
Naziv: na čileanskom španjolskom Fugaz znači ‘zvijezda padalica’ – ovo vino ima poseban šarm jer malvaziju nisu namjeravali proizvoditi samostalno, (žele se specijalizirati u proizvodnji chardonnaya), ali ova mala zvijezda je željela izaći sama pa su odlučili pokušati.

Belaigra 2013., 13% alc., vrhunsko vino
asamblaž chardonnaya s bijele i crvene zemlje, odležanih u drvenim bačvicama 10 mjeseci
Količina: 2600 l
Naziv: kombinacija imena Belaj i Gračišće

Sva ova vina su buteljirana u Belaju, u kolovozu 2014., a prvi puta javno predstavljena ovom prigodom u vinoteci Bornstein.

Časlav MatijevićPrezentacija
Predstavljanje i degustaciju vina vinarije ‘Domaine Koquelicot’ u predivnom prostoru vinarije Bornstein, organizirala je udruga za kulturu stola G.E.T. Degustaciju su vodili osobno vlasnici vinarije, Jacqueline Marovac i Olivier Ertzbischoff, uz veliku podršku sommeliera Maria Meštrovića, aktualno najboljeg sommeliera kontinentalne Hrvatske (prema natjecanju održanom 2013. godine u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba) koji je odlično prezentirao vina prisutnima.

Kako hrana voli vino, ali i obrnuto, tako se za potpuni doživljaj pobrinuo popularni kuhar Časlav Matijević koji je pripremio poseban menu nazvan ‘Sirove strasti’:
– juha: ‘mutno’ jadransko more (sastojci: kovač, arbun, čač, škarpina, ranj, škampi, grincajg, ružmarin, timjan, lovor, origano i ostali začini) reducirana i poslužena u malim čašicama
– goli kvarnerski škamp
– tatar inćun
Tatar bakarska palamida s palentom kompiricom (palenta s Grobničkog polja nadomak Rijeke)

Jacqueline i Olivier su prisutnima prezentirali svoju vinariju, podijelili s njima svoje želje i vizije, a iznenadili ih i počastivši ih posebnim specijalitetima. Iz Francuske su donijeli Foie Gras (francuski specijalitet, guščja jetra) i odlične sireve.

Planovi
Trenutačno proizvode pjenušac od chardonnaya, šampanjskom metodom. U kolovozu su buteljirali 3000 butelji u kojima je pri kraju sekundarna fermentacija. Vrlo su znatiželjni, a i mi s njima, da vidimo kako će se pokazati prvi rezultati ovog ne tako malog eksperimenta.

Suradnja udruge G.E.T. i vinarije ‘Domaine Koquelicot’ će se nastaviti pa ćete uskoro još čuti o ovim zanimljivim vinima te ih, naravno, imati priliku i kušati. Bijela vina koja su predstavljena spremna su za tržište, ali i u međuvremenu se mogu naći, u vinariji u Belaju.

GET / Foto: Rene Karaman