Sauvignon blanc: 3 zemlje i regije – 1 terroir

U hotelu Antunović u Zagrebu održana je prva internacionalna vinska konferencija o vinu Sauvignon blanc čiji je cilj bio promocija regija Bregovite Hrvatske, slovenske Štajerske i austrijskog Südsteiermarka.

Nastojalo se spoznati zajednički kvalitativni potencijal, te precizno odrediti stil sorte sauvignon blanc iz sve tri regije.

2-Sauvignon blanc-arhivskiKonferencija se sastojala od pet predavanja koje su vodili govornici iz Slovenije, Austrije, Novog Zelanda, Danske i Hrvatske; Paul White, član upravnog odbora Concours Mondial du Sauvignon i sudac na International Wine Challange, najpriznatijem svjetskom vinskom natjecanju, Marie Von Ahm, konzultant i predstavnik Austrian wine marketing boarda, Robert Gorjak, slovenski vinski stručnjak i sudac na Decanter World Wine Awards, Mitja Herga, enolog i direktor P&F wineries Jeruzalem Ormož te domaći predavači Ivo Kozarčanin i Saša Špiranec te Rene Bakalović i Morana Zibar (hrana).3-Rene Bakalović, Morana Zibar i Saša Špiranec

Osim radionica, organizirana je i izložba vina na kojoj su se u nazočnosti vinara mogla kušati ponajbolje kapljice vinarija Tement, Sattlefhof, Sabathi i Gross iz Austrije, Jeruzalem Ormož, Dveri Pax, Pullus i Verus iz Slovenije, te Bolfan, Korak, Mladina, Puhelek Purek, Belović i Prigora iz Hrvatske.

Konferencija je bila namijenjena akreditiranim distributerima, sommelierima, vlasnicima restorana i barova, uvoznicima te specijaliziranim novinarima iz Hrvatske, Slovenije i Austrije, a njih ukupno 187 popunilo je svih pet master classova. Zaključak je da priroda ne zna za razlike koje uspostavljaju geopolitika i povijest, i da su pravi primjer toga austrijski Südsteiermark, Štajerska Slovenija i Bregovita Hrvatska. Tri regije koje dijele isti terroir i stilski daju vrlo slična vina. To osobito vrijedi za sauvignon blanc, globalno popularnu sortu koja u ovom kutku svijeta daje jedinstvena vina iznimno visoke kvalitete, a pritom sasvim različita od drugih, po sauvignonu također slavnih, regija poput Marlborougha, Loire, Bordeauxa, Napa Valleya ili Leyde.

Za govornike je naknadno organizirano studijsko putovanje koje je obuhvatilo posjet vinarijama Bolfan Vinski vrh Hrvatska, Jeruzalem Ormož Slovenija i Tement Austrija.

Vinart / Foto: Julio Frangen