Savršeni ljetni napitci

Pojačane tjelesne aktivnosti, potreba za osvježenjem usljed visokih temperatura, ali i želja da što privlačnije izgledamo na plaži predstavlja neke od zahtjeva koje pred nas stavlja najtoplije godišnje doba.

Premda se čini da je nabrojane izazove nemoguće pomiriti, Ekozona, prva hrvatska certificirana ekološka robna marka predstavlja proteinske šejkove na bazi biljnih napitaka koji će uspješno odgovoriti na sve ljetne izazove. Biljni napitci, integralni sastojak svih proteinskih šejkova, spravljeni su od ekološki uzgojenih namirnica te  ne sadrže  dodani šećer, laktozu i aditive, što ih čini prirodnom alternativom mlijeku i mliječnim proizvodima. Blagog su i ugodnog okusa te su vrijedan izvor aminokiselina, bjelančevina i antioksidansa što ih čini odličnom bazom za pripravu proteinskih napitaka, a dostupni su u tri okusa: zob, soja i riža.

Jasmina Vrbanec, nutricionistica istaknula je sljedeće: ‘Budući da su bjelančevine gradivni element i pogonsko gorivo mišića, proteinski napitci su naročito zanimljivi profesionalnim sportašima i rekreativcima. Međutim, bjelančevine su uz vodu najvažnija hranjiva tvar, stoga su proteinski napitci dobar izbor za one koji nemaju vremena za doručak, žele smršavjeti ili osvježiti organizam na zdrav način. Visok udio bjelančevina nije jedini adut kojim raspolažu šejkovi pripravljeni od biljnih napitaka. Biljni napitci od riže, zobi i soje pogodni su za vegane, ljude alergične na mlijeko i mliječne proizvode, kao i za sve koji teško probavljaju laktozu.’

Predstavljamo četiri recepta za brz, ukusan i jednostavan način opskrbe našeg tijela svim što mu je potrebno u vrućim ljetnim danima.

Doručak u čaši
Premda je poznato da je doručak najvažniji obrok u danu, također se zna da je često zapostavljen na račun dodatnih nekoliko minuta  u krevetu. Nezdravu naviku preskakanja doručka mnogi opravdavaju nedostatkom vremena, stoga predlažemo doručak koji se brzo priprema i još brže pojede, a pritom opskrbljuje naš organizam bjelančevinama nužnima za produktivan početak dana.
Potrebni sastojci:
300 ml zobenog napitka
1 banana
2 žlica usitnjenih zobenih mekinja
zasladiti agavinim sirupom
Postupak: Nakon što se sastojci usitne u sokovniku dodajte po želji agavin sirup te rashladite prije posluživanja.

Zdravo mršavljenje
Gotovo da nema osobe koja je prije ljeta potpuno zadovoljna svojim izgledom, naročito kada je riječ o višku kilograma. Premda je kontrola tjelesne težine vrlo važna za naš organizam, još je važnije ne narušiti zdravlje prilikom postizanja savršenog izgleda. Datulje, plodovi pustinjskih oaza su zahvaljujući visokom udjelu vrijednih hranjivih tvari izazivaju osjećaj sitosti čime olakšavaju gubitak tjelesne težine. Predlažemo kombinaciju rižinog napitka i datulja za uspješno mršavljenje.
Potrebni sastojci:
2,5 dcl napitka od riže
2 žlice rastopljenog kokosovog ulja
2 žlice soka od aronije
1 žlica agava sirupa
Postupak: Sastojke je potrebno usitniti u sokovniku sve do postizanja guste, kremaste teksture te rashladiti prije posluživanja.

Sportski napitak
Što je ljeto bliže, to su u teretanama brojniji posjetitelji koji u posljednji čas žele dovesti tijelo u top-formu. Međutim često se u velikoj želji za brzim rezultatima zaboravlja da je unos hranjivih tvari, posebice bjelančevina jednako važan kao tjelovježba. Nakon intenzivnih napora potrebno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu i ostale hranjive tvari, za što je ključan unos bjelančevina i elektrolita. Zato Ekozona shake od Ekozona sojinog napitka i badema, koji će svojim udjelom hranjivih tvari, ali i okusom zadovoljiti potrebe sportaša i rekreativaca.
Potrebni sastojci:
300 g prženih badema
1 banana
250 ml sojinog napitka
2 žlice ulja konoplje
Postupak: Sastojke narezati na sitnije komade te obraditi u sokovniku kako bi se dobila gusta, kremasta tekstura. Dodati led za brzinsko rashlađivanje ili ostaviti u hladnjaku.

Bezgrešni užitak
Zbog truda uloženog u postizanje što blistavijeg ljetnog izdanja, mnogi osjete grižnju savjesti pri samoj pomisli na osvježavajući desert. Brojanje kalorija i sati provedeni u teretani dovoljan su razlog za odustajanje od slatkog užitka. Antioksidativno i detoksikacijsko djelovanje brusnica te osvježavajući okus ribiza prijedlog su za uživanje u ljetnom osvježenju bez grižnje savjesti.
Potrebni sastojci:
30 g brusnica
30 g ribiza
1 banana
125 ml sojinog napitka
1 žličica agavinog slada
Postupak: Narezati banane, oprati i ocijediti brusnice i ribiz, zajedno s ostalim sastojcima usitniti u sokovniku dok se ne dobije kremasta tekstura te rashladiti prije posluživanja