Scensko-konjički spektakl s lipicancima „Ples baroknih konja dvorca Eltz“ glavna atrakcija festivala „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“

Od 5. do 7. svibnja svi putovi vode u Vukovar na Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“, koji se ove godine održava u znaku konja lipicanaca. Uzgoj lipicanaca je krajem prošle godine upisan na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, pa će tako jedna od najznačajnijih ovogodišnjih festivalskih atrakcija biti veliki glazbeno-scenski konjički spektakl „Ples baroknih konja dvorca Eltz“.

U ovom posebnom događaju posjetitelji će moći uživati tijekom drugog dana festivala, u subotu 6. svibnja u Perivoju dvorca Eltz, gdje će od 11:30 do 13:00 sati biti organizirano druženje i fotografiranje s baroknim konjima, a potom će u 17 sati uslijediti predstava.  

„Ples baroknih konja dvorca Eltz je konjički spektakl koji publici dočarava sjajno doba jednog od najljepših hrvatskih dvoraca. Prekrasni barokni konji, odnosno lipicanci i španjolski konji, sa svojim jahačicama u damskim jahačkim haljinama, plesačice, sokolari, lovci, dvorska gospoda…. Svi su oni dio jedinstvene predstave u kojoj ćete moći uživati. Dvorski plesovi 18. i 19. stoljeća vješto su ukomponirani u predstavu, a publika će zasigurno posebno uživati u scenama dolaska baroknih konja na bal. Osim scena raskošnog dvorskog života, početak priče vodi nas u tajanstveni svijet hrvatskih legendi kada su vile tiho u sumrak dok je dvor spavao ulazile u dvorske staje, izvodile razigrane carske konje i plesale s njima do zore, a ujutro ih tiho vraćale“, otkriva Zvjezdana Klarić, koreografkinja predstave „Ples baroknih konja dvorca Eltz“ i predsjednica udruge “Nobiles de Croatia” koja već pune 23 godine svojim djelovanjem predstavlja sliku hrvatske plemićke baštine kao visoko vrijedne kulturno turističke atrakcije. Udruga posjeduje konjušnice i dresurni manjež za školovanje baroknih konja koji, između ostalih sudjeluju u konjičkom spektaklu „Ples baroknih konja dvorca Eltz“.

„Neki od lipicanaca koji se trenutačno uzgajaju u privatnim pastuharnama ili ergelama Đakovo i Lipik direktni su potomci slavnih ergela lipicanaca grofa Eltza“, nadodaje direktorica TZ grada Vukovara Marina Sekulić.

Inače, najistaknutiji barokni konji upravo su lipicanci i španjolski konji.  Muzikalni su i kreću se lako i lepršavo. „Zbog svog ponosnog držanja, visokog koraka i glave savijene kao u labuda, oni su poput oživjele slika baroknog vremena“, zaključuje koreografkinja Zvjezdana Klarić, a posjetitelji ovogodišnjeg festivala „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ moći će ih doživjeti izbliza u punom sjaju.

Kao i prethodnih godina, na festivalu “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” se uz lipicance predstavljaju i druga hrvatska kulturna dobra kojih je sada ukupno 18 na UNESCO-vom popisu. Uz njih posjetitelje očekuju eno-gastro prezentacije, dječji programi i edukativne radionice, predstavljanje turističkih manifestacija i destinacija, ulična kazališta, razni performeri i koncerti poznatih hrvatskih izvođača.

Ambasador ovogodišnjeg festivala je Gibonni, a organizatori već tradicionalno Turistička zajednica grada Vukovara i agencija Organizatori bez granica, u suradnji s Gradom Vukovarom koji je i ove godine omogućio bogat program za sve uzraste posjetitelja.

Detaljan program ovogodišnjeg festivala potražite na službenoj web stranici:

Kora Dilić

Fotografije: Petra Gospodnetić, Sanja Canjar, privatna arhiva