Ščurek vina u vinoteci Bornstein

Čuveni slovenski vinar predstavio se u zagrebačkoj vinoteci Bornstein svojim ponajboljim vinima, među kojima su bili Rose 2013, Rumena rebula 2013, Sivi pinot 2013, Stara brajda belo 2011, Kontra 2011, Modri pinot 2009 i Up 2007. Za prigodne zalogajčiće, uz degustaciju vina, pobrinuo se Uroš Klinec.

Stojan Ščurek ime je koje stoji iza slikovitog prikaza obiteljskog prezimena i violine na legendarnoj etiketi. Upravo  ona daje blagi nagovještaj onoga što se skriva u boci – povijest i tradicija zaokružene elegancijom koju su iznjedrila Goriška brda.

Regija na samoj granici Slovenije i Italije, s vinogradima razmještenim na obje strane, prava je oaza za uzgoj vinove loze. Utjecaj blage mediteranske klime, bogato plodno tlo te Alpe koje donose svježinu i istodobno štite od prodora hladnog zraka sa sjevera, stvorili su preduvjete za nastanak vina vrhunske kvalitete.

2-Doris Srpek, Stojan Ščurek i Uroš KlinecTeško je precizno definirati kada je obitelj Ščurek započela s proizvodnjom vina. Iz zapisa koji su ostali iza Stojanovog djeda doznajemo da je na jednom hektaru vinograda proizvodio oko 50 hektolitara vina. Mnogo toga od tada se promijenilo, ali poštovanje prema onome što je priroda dala i ljubav prema vinu ostale su iste. Danas se Stojanovo imanje rasprostire na 20 hektara vinograda od kojih se nešto više od polovice nalazi na talijanskoj strani Brda. Zajedno sa sinovima koji sudjeluju u procesu proizvodnje stvara jedinstvene vinske kreacije. U šali ćete ga vrlo često čuti da govori kako se specijalizirao za proizvodnju vina i sinova. No da u šali ima istine svjedoči 80.000 butelja godišnje proizvodnje i čak pet sinova od kojih su dvojica školovani enolozi. Što se prodaje tiče, oko 45 posto otpada na izvoz u Austriju, Švicarsku, Češku, Njemačku, Italiju, Hrvatsku, BiH i Srbiju, dok se ostatak plasira na domaćem tržištu.

Stojanovo duboko poštovanje prema tradiciji, ali i duh modernog vremena, vidljivi su kako u vinima tako i u podrumu u kojemu nastaju. Stari podrum renoviran je i nadograđen kako bi zadovoljio potrebe proizvodnje, no fragmenti minulog vremena jasno su vidljivi u svakom njegovom kutku. Kreativnost se osim u vinima očituje i u interijeru, naime desetak bačava jedinstveni su primjerci koje su za vrijeme svog gostovanja na imanju oslikali umjetnici.

3-Rumena RebulaAko ćemo vjerovati izreci koja kaže da se u vinu ogleda karakter vinara koji ga je stvorio onda je Stara brajda belo izvrstan primjer za to. Vino nastalo iz vinograda starih 40 godina čini pet  autohtonih sorti – Rebula, Pikolit, Glera, Pika i Tržarka. Iznimno moćno i strukturirano vino, fino izbalansiranih karakteristika svake od prisutnih sorti zaokruženo dozom elegancije. Puno života i uvijek spremno za dobro društvo baš kao i Stojan.

Nataša Dević