Šibenik postaje središte Mediterana

U restoranu Rougemarin u Zagrebu najavljena je Prva međunarodna konferencija Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran!, koja će se održati od 29. svibnja do 1. lipnja u Šibeniku.

Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji koja će predstaviti i promovirati mediteransku prehranu kroz međunarodni znanstveni skup, te niz popratnih događanja, od mediteranske tržnice, do Cro-Wine vinskog festivala pod zvijezdama, od kulinarskog showa do degustacija, od radionica do okruglih stolova.

‘Predavači znanstvenog skupa uistinu su najjača imena mediteranske prehrane na svijetu. U Šibenik će, između ostalih, doći prof. Antonia Trichopoulou, koja je zapravo stvorila pojam mediteranske prehrane! Moram priznati da nisam vjerovala da ću te ugledne profesore ikad vidjeti i slušati uživo’, rekla je doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, poznata nutricionistica, koja će na konferenciji u Šibeniku održati predavanje o protuupalnom potencijalu mediteranske prehrane.

Pomoćnik ministrice za vanjske i europske poslove i predsjednik Nacionalnog odbora za Svjetsku izložbu EXPO, Hrvoje Marušić, ovom je prigodom prvi put u javnosti predstavio sudjelovanje Hrvatske na EXPO Milanu 2015. Tema je  Svjetske izložbe, koja se otvara 1. svibnja 2015. i traje šest mjeseci, ‘Prehrana planeta, energija života’ (Feeding the planet, Energy for life), a tema hrvatskog nastupa je je ‘Korijeni prošlosti, sjeme budućnosti’.

‘To je u velikoj mjeri komplementarno i u sinergijskom djelovanju s tematikom predstojeće međunarodne konferencije Taste the Mediterranean u Šibeniku’, rekao je Marušić, te dodao da će se na EXPO-u Hrvatska predstaviti kao moderna zemlja bogate baštine, kulture i velikog potencijala za održivi razvoj. ‘Također je prisutna i edukativna dimenzija hrvatskog sudjelovanja kroz studentski natječaj u sklopu programa hrvatskih arhitektonskih fakulteta za idejno rješenje paviljona’.

Hrvoje Marušić ocijenio je lokaciju sljedećeg EXPO-a vrlo povoljnom za Hrvatsku: ‘Italija je naš najveći vanjsko-trgovinski partner i treće po snazi emitivno turističko tržište, što je jedinstvena prilika za pozicioniranje Hrvatske kao gastro-enološke destinacije, te za predstavljanje hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije i znanstvenih dostignuća u tom području’.

Prepoznavši vrijednost ovog projekta, Zagrebačka banka se uključila kao generalni partner Prve međunarodne konferencije Taste the Mediterranean. ‘Skup u Šibeniku pomoći će stvaranju imidža Hrvatske kao zemlje koja nudi pravu esenciju Mediterana – od hrane i načina života do očuvanih prirodnih ljepota’, rekla je Daniela Roguljić Novak, članica Uprave Zagrebačke banke, te naglasila da banka podupire poslovanje vinara i maslinara. ‘Predlažem da dokumentaciju o projektu Taste the Mediterranean pohranimo u vremenski trezor, kao svjedočanstvo za one koji će ga otvoriti za sto godina’.

Direktorica projekta Taste the Mediterranean, Ingrid Badurina Danielsson objasnila je da je povod konferencije nedavno uvrštenje hrvatske mediteranske prehrane na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. ‘To iznimno priznanje prošlo je gotovo nezapaženo, a Hrvatskoj pruža mogućnost da se svijetu predstavvi kao mediteranska zemlja, s neizmjernim bogatstvom toga podneblja, koje drugi prepoznaju, a kojega mi sami vrlo često nismo svjesni’, rekla je, naglasivši da je cilj Prve međunarodne konferencije Taste the Mediterranean predstaviti, promovirati i očuvati mediteransku prehranu u Hrvatskoj.

Taste the Mediterranean