Silba: Prvi eko otok na Jadranu

U kongresnoj dvorani Matice iseljenika Hrvatske u Zagrebu predstavljena je manifestacija Silbensko ljeto. Silba je prvi i jedini eko otok u Jadranskom moru, te kao takav predvodnik je u razvoju eko turizma kojem sve više teži Hrvatska turistička zajednica, ali i turisti.

Predsjednik Turističke zajednice Silba, Saša Predovan, rekao je kako se nada da će upravo to prepoznati ne samo gosti koji dolaze na taj mali komadić raja na zemlji već i institucije.

‘Silba je predvodnik u eko turizmu na našem Jadranu. Nadam se da će to prepoznati, tj. već i je prepoznala Hrvatska turistička zajednica (HTZ) , ali očekujemo i podršku Ministarstva turizma. Samo udruženim snagama možemo pojačati i poboljšati kompletnu turističku ponudu naše zemlje’, istaknuo je Predovan.

‘Neke regije u Hrvatskoj su već dobile statut eko regija. Silba je na odličnom putu da se pridruži i ostalim regijama koje svoju ponudu baziraju isključivo na eko uzgoju i plasmanu tih proizvoda turistima. Drago mi je da ste krenuli sa ovim hvalevrijednim projektom, te možete očekivati i apsolutnu pomoć i podršku HTZ-a’, istaknuo je Milo Sršen iz ureda glavnog direktora HTZ-a.

Svoje ime eko otoka Silba gradi upravo zahvaljujući mještanima koji na škrtoj zemlji, u malim vrtovima i siromašnim škrapama uzgajaju hranu koju ugostitelji iznesu na stol i nude gostima. To je ono što čini Silbu posebnom i drugačijom, ali i predvodnikom ovakve vrste turizma koja se sve više traži u Hrvatskoj i Europi.

SilbaVoditeljica Lokalne akcijske grupe (LAG) Mareta, Marija Kuljerić, istaknula je kako je ovo odličan primjer i drugim otocima, jer postoji težnja da se stvori otočna eko regija. Osim bogatom gastro ponudom, Silba će obilovati i sportskim, kulturnim i zabavnim događanjima koja će pratiti bogati sajmovi eko proizvoda. Prvi u nizu je plivački maraton Toreta Open Water – Silba 2015.

Inače, Silba je prepoznatljiva po tome što je jedini otok u Jadranskom moru po kojem je zabranjena vožnja bilo kakvim motornim sredstvom, a na njoj nisu zabilježena nikakva negativna zračenja. Doista se nebo poigralo sa ovim komadićem bisera i smjestilo ga na sama Vrata Dalmacije, rečeno je na predstavljanju. Silbu kao oazu mira i ‘raja na zemlji’ godinama posjećuju i neka poznata imena. Čest i drag gost nekad je bio i Branimir Johnny Štulić, kasnije Rade Šerbedžija, Alan Bjelinski i drugi… Novi gosti, predstavljeni na zagrebačkoj promociji, bit će Marina Tomašević, Vladimir Kočiš Zec i Zlatan Zuhrić Zuhra koji će, svatko na svoj način, dati doprinos ovogodišnjem Silbenskom ljetu.

P. R.