Sirana Gligora nagrađena u Velikoj Britaniji

Među 4.285 sireva iz svih krajeva svijeta Gligorin Paški sir je proglašen najboljim ovčjim sirom na svijetu

Na 116. godišnjem međunarodnom natjecanju sira u Nantwichu u Velikoj Britaniji, najstarijem i najvećem natjecanju te vrste na svijetu, među 4.285 sireva iz svih krajeva svijeta Gligorin Paški sir je okrunjen kao najbolji ovčji sir na svijetu sa zlatnom medaljom u kategoriji najbolji sir iz ovčjeg mlijeka, objavljeno je na službenim stranicama Sirane Gligora iz Kolana na Pagu.

Među sucima na događaju bili i poznati britanski i talijanski kuhari James Martin i Gino D’Acampo.

Voditelj događaja Richard Paul, rekao je: ‘Imali smo ih ukupno 4.286 što je rekord, a standard je bio iznimno visok – naših 190 sudaca zbilja su se potrudili kako bi odabrali najbolje’. Dodao je kako zlatna nagrada Paškom siru znači da kupci diljem svijeta mogu biti sigurni znajući da je hrvatski najfiniji sir ocijenjen od strane stručnjaka kao izvanredan.

Svake godine tisuće turista posjećuje Siranu Gligora kako bi upoznali tradiciju izrade najboljih hrvatskih sireva. Sirana Gligora ima otvorene specijalizirane trgovine sira diljem Hrvatske, a uskoro će otvoriti istu takvu trgovinu i u Dubrovniku.

Gligora sir postao je simbol Hrvatske u vještini i umjetnosti izrade sira, te je kao takav uvršten i na internacionalnu gastronomsku mapu.

Čast je pobijediti talijanski, francuski, švicarski i britanski sir, te zbog toga svi sa otoka Paga i iz Hrvatske trebaju biti ponosni na ovaj izvanredni sir – ističu u Sirani Gligora.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.