Sirevi Laguna nagrađeni u Engleskoj

Sirevi Sir Laguna osvojili su brojna priznanja na ovogodišnjem The Nantwich Cheese Showu u Engleskoj.

Sir Laguna miješani sir u orahovom listu osvojio je zlato u kategoriji specijalnih sireva, Sir Laguna Grana Istriano u dropu od vina teran dobio je srebro u kategoriji sireva s dodacima,  dok su posebna highly commended priznanja struke dobili Sir Laguna kravlji sir u pasti maslina i Sir Laguna kravlji sir u dropu od terana.

Posebno cijenjena manifestacija The Nantwich Cheese Show u Engleskoj održava se od davne 1882. iako je službeno osnovana 1897. godine. Na ovogodišnjem The Nantwich Cheese Showu sudjelovalo je 26 zemalja s ukupno 4455 sireva podijeljenih u 381 kategoriju, a u ocjenjivanju su sudjelovala 244 suca. Suci nisu bili upoznati s kategorijom koju će ocjenjivati sve do samog dana natjecanja te samim time nisu znali ni koji će sir ocjenjivati.

Sir Laguna miješani sir u orahovom lišću, nagrađen zlatnom medaljom je tvrdi punomasni sir od mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka, a proizvodi se prema tradicionalnoj tehnologiji metodom prešanja. Zrelost postiže sa 60 dana nakon čega se zamata orahovim lišćem. Kora sira je slamnato žuta s prepoznatljivim šarama prouzrokovanih maceracijom lišća oraha. Miris je specifičan, odlikuje ga specifičan miris s izraženom notom oraha uz karakterističan i već prepoznatljiv miris sira od miješanog mlijeka. Okus ovog sira je pomalo slatkast oplemenjen gorčinom orahovog lista.

Srebrni Sir Laguna Grana Istriano u teranu je punomasni sir za rezanje koji starenjem postaje ekstra tvrdi sir za ribanje, a radi se od pasteriziranog punomasnog kravljeg mlijeka. Prosječna težina koluta iznosi čak 11 kilograma, a njegovo zrenje traje između 12 i 14 mjeseci. Nakon zrenja, sir se potapa u mješavinu dropa od crnog vina sorte teran te istovrsnog vina. Nakon maceracije, posebnom tehnikom vino prodire u sir te stvara njegovu specifičnu ljubičastu prošaranost.

U nagrađenim sirevima Sir Laguna može se uživati u svim vrstama prigodama, bilo da su servirani kao samostalna delicija ili kao sirevi dobrodošlice uz aperitiv te kao poticaj za daljnje druženje uz čašu dobrog vina.

Prestižne nagrade za sireve Sir Laguna rezultat su kontinuiranih ulaganja Agrokora u proizvodnju sireva u Agrolaguni još od 2004. godine. Prošle je godine otvoren proizvodno-turistički kompleks u koji je Agrolaguna u toj fazi uložila 35 milijuna kuna i zaposlila 40 ljudi. Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija sirane Sir Laguna i obnova zgrade stancije Špin, uređena je nova kušaona i izgrađena cesta sira, kojom se može prošetati do pašnjaka koji okružuju objekte.

IMC