„Skokni do Jaske“ – novi grafit u centru grada

Turistička zajednica grada Jastrebarskog u suradnji sa Leonardom Lesićem prošli tjedan, omogućila je gradu Jastrebarsko dašak novog kulturno – likovnog pogleda na grad.

Lesićeve umjetničke intervencije u javnim prostorima prvi su iskorak u drugačiji pristup umjetnosti u kontekstu u kojem je započeo svoje umjetničko stvaralaštvo.

Građani Jastrebarskog imali su priliku upoznati Leonarda na manifestaciji Noć Muzeja 2015. gdje se predstavio sa dijelom svojih likovnih radova. Tada, prepoznavanjem Leonardovog talenta, rodila se ideja o suradnji koja je naposljetku i realizirana.

Tema grafita je fotografija Karla Draškovića iz 1895. godine – Skok Stjepana Erdodya , na kojoj  njegov ujak Stjepan Erdödy preskače klupu. Bilježeći trenutak zaustavljenog pokreta, ovo su prvi primjeri takozvane moment fotografije u Hrvatskoj te spadaju među najranije primjere ovakve fotografije u svijetu.

Podsjećanjem na ličnosti koji su ostavili velik utisak u jaskanskoj prošlosti, Turistička zajednica grada Jastrebarskog pobrinula se da taj utisak postane i ostane vidljiv za mnoge sadašnje i buduće naraštaje Jaskanaca.

Osvježenje putem grafita u kojem će građani i građanke Jastrebarskog od danas pa nadalje moći uživati nalazi se na lokaciji zida preko puta zgrade pošte u Jastrebarskom.

Lesićev mural, osim likovne vrijednosti koja oplemenjuje  javni prostor našeg grada , čini i zanimljivu komunikacijsku točku. Poruka murala, “Skokni do Jaske”, sigurno će poslužiti kao svojevrsna kulisa nove jaskanske razglednice, kojom pozivamo goste na posjet i druženje u našem gradu.

 

PR: Marija Škrabe,  TZG Jastrebarskog