Skrivene čari istarskih vina u Umagu

Drugu godinu zaredom, u sklopu gourmet programa Vegeta Croatia Opena u Umagu održavat će se vođene degustacije ‘Skrivene čari istarskih vina’.

Teme degustacija posvećene su otkrivanju i valoriziranju specifičnosti istarskih sorti. Degustacije se organiziraju u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom, a vodi ih Sandi Paris, jedan od najcjenjenijih hrvatskih sommeliera, u Taste Istria zoni.

Po principu blind tastinga svake večeri od 21h degustiraju se tri vina, a teme dana su vezane za specifičnosti istarskih autohtonih sorti. Posljednjeg dana turnira, ovisno o glasovanju sudionika degustacija, predsjednik Ivo Josipović uručit će nagradu proizvođaču čije vino je dobilo najviše bodova, čime će i biti proglašeno ATP vinom. Čast da za svoje vino primi nagradu iz ruku Predsjednika, prve je godine pripala Morenu Coronici, za svoj Gran teran iz 2008. Ulaz na sve degustacije bit će slobodan za posjetitelje uz prethodnu najavu svakog dana do 20 sati.

‘Ovu manifestaciju organiziramo s ciljem da se gostima ATP turnira približe i prezentiraju čari istarskih vina. Svjesni važnosti dostignute kvalitete istarskih vina želimo ih prezentirati gostima našeg turnira’, naglasila je Arlen Brozić, predsjednica Izvršnog odbora Vegeta Croatia Opena.

U najavi degustacija, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba Franko Lukež istaknuo je kako će svih osam dana trajanja vinskih degustacija poslužit da se prikaže specifičnost ali i raznolikost istarskih podneblja i autohtonih sorti.

Ivica Matošević  je u ime Vinistre zahvalio organizatorima zbog promocije istarskih vina. ‘Mi vinari potrudit ćemo se učiniti sve što je u našoj moći da u vinogradu i podrumu napravimo što bolji posao, no sami ne možemo ostvariti željeni međunarodni uspjeh. Za takvo što, potrebna nam je pomoć, a podrška koju nam pruža Vegeta Croatia Open od neizmjerne nam je važnosti za međunarodnu prisutnost i vidljivost’, rekao je Matošević.

U posljednje vrijeme istarska vinska scena sve se više oplemenjuje i izvrsnim pjenušcima. Tako je voditelj degustacija Sandi Paris na uvodnom dana Skrivenih čari istarskih vina predstavio svojevrstan trend – uz renomirane pjenušce Peršurić, predstavljeni su i novi pjenušci vinarija Kabola, Veralda i Franca Armana.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.