Slana Panonska jezera u Tuzli

Grad koji je u bivšoj Jugoslaviji bio poznat kao veliki industrijski centar u posljednjih nekoliko godina silom prilika (propašću industrije) mijenja sliku o sebi i na dobrom je putu da postane poznat po turizmu, zahvaljujući Panonskim jezerima i ljekovitoj slanoj vodi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATuzla je dobila ime po turskoj riječi za sol, koja se u gradu i okolici crpila još od doba Rimljana. Zahvaljujući rudniku soli  i izvorima slane vode, stasala je moćna kemijska industrija, no istodobno, zbog nekontroliranog crpljenja slane vode, s vremenom su nestala cijela naselja nedaleko samog središta grada. Upravo na tom mjestu nikla su čak tri slana Panonska jezera, čija voda ima ljekovita svojstva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPosebnost jezera je što se nalaze u samom centru Tuzle svega nekoliko stotina metara od središnjeg gradskog trga. Ono što je nekad bilo nezamislivo, sad je realnost. Usred ljeta, djeca, mladež i odrasli ljudi hodaju gradom u papučama za plažu s ručnikom preko ramena i ostalim ‘morskim rekvizitima’. Kupališna sezona otvara se početkom svibnja, a ovisno o vremenskim uvjetima traje do rujna. Tijekom ljeta, na jezerima je svakog dana boravilo desetak tisuća posjetitelja, a u rekordnim danima zabilježeno ih je čak 16.500.

Maid Porobic‘Prvo jezero, na inicijativu tuzlanskog načelnika Jasmina Imamovića, izgrađeno je 2003. godine, a danas  je ukupna površina tri jezera 75.000 m2 s 22.000 m2 šljunčane plaže i 1,5 km obale. Salinitet vode, koja se crpi s dna nekadašnjeg Panonskog mora, kreće se od 35 do 40 gr/l što nadmašuje i salinitet Jadranskog mora, a prosječna temperatura je 28-29 C’, kaže Maid Porobić, direktor javnog poduzeća Pannonica koje upravlja jezerima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATuzlanska slana jezera jedinstvena su ne samo na Balkanu, nego i u Europi, što predstavlja veliki turistički potencijal, koji je zasad samo djelomice iskorišten. Vikendom dolaze individualni izletnici, ali i organizirane skupine ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i Hrvatske i Srbije, koji tu pronalaze brže i jeftinije osvježenje nego na Jadranu. Ulaz na Panonska jezera primjeren je svačijem džepu s najskupljim kartama od 3 konvertibilne marke (oko 12 kuna), a vrlo su pristojne i cijene ugostiteljskih usluga. Čistoća vode je na zavidnoj razini, unatoč velikom broju kupača, a izvrsno su organizirani i održavani prateći objekti, od same plaže do sanitarnih čvorova i tuševa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATurizam je trenutačno ograničen na ljetno razdoblje i kupališno-rekreacijske sadržaje, ali bi se od sljedeće godine trebala obnoviti tradicija lječilišnog turizma započeta još u doba Austrougarske, kada je izgrađeno lječilište Slana banja, a koje je najbolje rezultate pokazalo u saniranju reumatskih oboljenja. Naime, u obližnjem 22. katnom Mellain centru, koji se još gradi, uz hotel s pet zvjezdica bit će poliklinika s termalnim toplicama, olimpijskim bazenom i wellness centrom. To će, pogotovo u zimskom razdoblju, biti izvrsna dopuna za Panonska jezera, sadašnji ponos nekadašnjeg grada ugljena i soli.

Mustafa Topčagić

Foto: FAMA i Pannonica

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.