Splitska folklorna izvedba u srcu Zagreba kao poziv na Advent u Splitu

Zagreb, 081216. Nastup splitskog kulturnoumjetnickog drustva Jedinstvo u Ledenom parku na Trgu kralja Tomislava u sklopu manifestacije Advent u Zagrebu. U sklopu dogadjaja, nastupila je umjetnicka klizacica Luce Stipanicev te pripadnici KUD Jedinstva koji su izveli stare splitske plesove na ledu i na pozornici pored. Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Ovogodišnje blagdane provedite uz more, splitsku pismu i spizu

 Nastup splitskog KUD-a Jedinstvo koji je u četvrtak, 8.12., u prekrasnom ambijentu Ledenog parka na Trgu kralja Tomislava izveo atraktivnu točku „Stari splitski plesovi na ledu“, oduševio je Zagrepčane i njihove goste koji su došli uživati u zagrebačkoj adventskoj proslavi. Osim plesom na ledu, mladi Splićani i Splićanke iz jednog od najstarijih i najtrofejnijih dalmatinskih kulturno umjetničkih društava, okupljene su zabavili A capella izvedbom pjesama poput  „U poju se mala“ i „Da mi je znati“, a uz pratnju mandolinskog sastava otpjevali su stare pjesme poput „Nisam ja varošanka“ i „Ja sam majko cura fina“ . Čarobni ugođaj Ledenog Parka poslužio je kao bajkovita pozornica na kojoj je 16 folklornih umjetnika nastupilo u starim tradicionalnim splitskim i korčulanskim nošnjama.

Nastup splitskog kulturnoumjetnickog drustva Jedinstvo u Ledenom parku na Trgu kralja Tomislava u sklopu manifestacije Advent u Zagrebu. U sklopu dogadjaja, nastupila je umjetnicka klizacica Luce Stipanicev te pripadnici KUD Jedinstva koji su izveli stare splitske plesove na ledu i na pozornici pored.

 Pozvali su tako Splićani, koje je na Tomislavac došlo podržati svih 30 direktora Turističkih zajednica u Hrvatskoj, ovom prilikom Zagrepčane da se upute na jug i uživaju u svemu što Split može ponuditi tijekom blagdana, a ponuditi može puno. Četiri su glavne zone odvijanja Adventa u Splitu, koji je organizirala Turistička zajednica grada Splita. Šarmantnih sedam kućica na dnu Marmontove svakog će vam dana u večernjim satima ponuditi mnoštvo zabave, dok će na Badnjak biti organiziran cjelodnevni program. Na Adventu na Pjaci, koji se održava već četiri godine, moći ćete prezalogajiti kakvo ukusno zimsko jelo uz glazbenu podlogu različitih DJ-eva, poput DJ Sole i DISCO programa subotom, dok srijedom na karaokama i sami možete stati na pozornicu. Advent na Prokurativama čeka vas odmah poslije posla, u popodnevnim satima, uz klasičnu adventsku gastronomsku ponudu te nastupe bendova poput Meritas i Diktatora. Božićni sajam na Rivi nudi klasične blagdanske menije uz pregršt glazbenih događanja – primjerice večeri petkom možete provesti uz koncerte Ljetnog kina, Milana Terze Slavonia banda i Mjesnog odbora.

Uz ove četiri lokacije, tu je i Gastro Get Festival koji održavaju splitski ugostitelji iz Geta. Festival je nastao iz ideje povezivanja ugostitelja iz Geta, kao što su ugledni Uje oil i wine bar, O’zlata, Trattoria Bajamont, Mazzgoon, Galerija Food i Bar i Pikulece. Za svaki tjedan festivala predviđena je jedna tematska namirnica – meso, riba, mlado maslinovo ulje, bakalar i craft pivo, a svaki od restorana nudi svoje viđenje određene namirnice. No, Gastro Get Festival ne sastoji se isključivo od gastronomskih užitaka, već i od kulturnih događanja. Naime, organizatori su u sklopu festivala posjetiteljima odlučili priuštiti jedinstven spoj gastronomije s različitim izložbama, projekcijama i promocijama.

Splićani su uvijek spremni pomoći i činiti dobro, a osobito su senzibilizirani u predblagdansko doba. U ovogodišnjoj humanitarnoj akciji „Sv. Luce donosi osmijeh“ nastojat će se prikupiti sredstva za uređenje dijela sanitarnih prostora dječjeg doma Maestral. Donacije će se skupljati putem škrabica u ugostiteljskim kućicama na Božićnom sajmu od 9. do 13. prosinca te putem uplata na žiro račun, a kao zahvalu svima koji su se odazvali akciji, 13. prosinca na središnjoj pozornici na Rivi, uz podršku Splitske banke i Turističke zajednice grada Splita, održat će se humanitarni koncert klape Iskon. 

Božićna bajka u Splitu uveselit će i one najmlađe koji će uživati u pjesmi, plesu, predstavama, a dakako i darovima. Svima omiljeni Djed Božićnjak, 10. prosinca će iznenaditi male posjetitelje Adventa na Rivi, a ove godine djeca napokon smiju ostati budna da dočekaju Novu godinu – jer će se doček održati malo ranije, 31. prosinca u 10:30 na centralnoj pozornici na Rivi. Cijela obitelj pak može svake subote u 18 sati prisustvovati paljenju adventske svijeće na fontani ispred crkve Sv. Frane.

Više informacija o splitskoj turističkoj ponudi pronađite na www.visitsplit.com.

PR: Madison

Fotografija: Boris Kovacev / CROPIX