Srebro i bronca u Luksemburgu za kuharsku reprezentaciju

Nakon osvojene brončane medalje prije četiri godine, Hrvatska nacionalna seniorska reprezentacija vraća se jača no ikada. Na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu – najvećem kulinarskom natjecanju na svijetu, osvojili su srebro u kategoriji ‘topli menu’ te broncu u kategoriji ‘hladna kuhinja’.

Predjelo – duet  romba i sabljarke obogaćen školjkama i rakovima na kompotu od rajčice s umakom od bijelog vina; glavno jelo – kombinacija janjećeg i srnećeg karea poslužena s dva umaka, mladim povrćem i punjenim tijestom; desert –  mousse od bijele i mliječne čokolade s pralinom od lješnjaka, voćnim sladoledom i culiem od maline – upravo tim menijem pripremljenim za 110 osoba pred publikom Hrvatska kulinarska reprezentacija na čelu s Falkensteinerovim kuharom Tomislavom Karamarkom oduševila je žiri te ove godine na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu zasluženo osvojila srebrnu medalju.

U timu repke su i dva Falkensteinerova kuhara – najbolji kuhar u Hrvatskoj Tomislav Karamarko i Šime Vučetić, obojica kuhari u luksuznom zadarskom boutique hotelu Adriana. Ostali članovi seniorske reprezentacije su Anđelko Levanić iz hotela Turist, Varaždin; Nikolina Lončar iz hotela Zlatan, Koprivnica; Ivana Vukmanić, Hotel Pical, Poreč i Zlatko Novak iz Gasthof in der Au, Starnberg, Njemačka.

Tomislav Karamarko-Luksemburg‘Izuzetno sam sretan jer smo uspjeli otići stepenicu više. Prije četiri godine u Luksemburgu smo osvojili broncu, a osvojena srebrna medalja je i više no što smo očekivali. Sada trebamo još više trenirati i truditi se biti što bolji kako bismo se za četiri godine vratili sa zlatnom medaljom,’ rekao je Tomislav Karamarko.

Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu već 40-tak godina. Ove godine ponovno je bio mjesto susreta više od 5000 kuhara iz svih krajeva svijeta. Sajam kao i natjecanje posjeti oko 50.000 ljudi, a natjecanje dobiva značajnu medijsku pokrivenost u svijetu te je jedna od najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova te gastronomskih vještina i znanja.

Uz Hrvatsku, na natjecanju je nastupilo još 55 drugih zemlja; 590 kuhara i slastičara u individualnim kategorijama, 30 seniorskih nacionalnih timova, 15 juniorskih, 6 regionalnih juniorskih timova i 48 regionalnih seniorskih ekipa, što sveukupno broji više od 1500 kulinarskih majstora.

P. R.