Srednjovjekovni festival Svetvinčenat 2014.

U istarskom gradiću Svetvinčentu ponovno će oživjeti priče iz srednjeg vijeka.

Od 8. do 10. kolovoza od 18 do 23 sata u Kaštelu, na Placi i Žlinji (travnata površina ispod kaštela Morosini-Grimani) dočekat će vas vitezovi i dame, streličari, konjanici, žongleri vatrom, barjaktaši te svi oni koji će sudjelovati u srednjevjekovnom showu na prostoru u i oko Kaštela Morosini-Grimani. Srednjevjekovni festival i Svetvinčenat postat će dom tijekom tri dana za 14 udruga iz Hrvatske i susjednih zemalja. Brojne nastupe realizirat će gotovo 200 kostimiranih učesnika ovog posebnog spektakla.

Svečanim otvorenjem u petak, 8. kolovoza u 18 sati prethodit će otvaranje viteških tabora koje posjetitelji mogu razgledati. Vrlo bogat program uslijedit će odmah iza 18 sati do dugo u toplu ljetnu noć. Ono što je potrebno posebno istaknuti, ujedno su i najatraktivniji dijelovi programa:
Noćni vatreni program u 22  sata u petak, zatim u subotu Noćni program s posebnim fluorescentnim zastavama. Show će prezentirati članovi udruge iz Italije, Sbandieratori e Musici di Fornovo Taro, a održat će se u Žlinji. Odmah nakon njihovog nastupa uslijedit će Noćna bitka za Kaštel. Prikaz drevnih borbi uključuje katapulte, trebuchete i vatrene kugle, zatim vatrene strijele i stare topove. I ovaj program prezentirat će se u Žlinji. Za nedjelju se pripremite na viteški konjički turnir s početkom u 19 sati te tradicionalno spaljivanje vještice koje je ujedno i zadnja točka posljednjeg dana Festivala.

Posebnost ovogodišnjeg programa proširena je gastoronomska ponuda unutar Kaštela te se organiziatori zalažu da u budućim Festivalima to
postane i tradicija. Uz nedjeljnog gosta, poznatog chefa Tomislava Gretića, vjerujemo da će srednjevjekovni meni biti poseban i dosljedan modernijoj verziji srednjevjekovne kuhinje. Ovogodišnja atraktivna poslastica bit će vepar na ražnju. Međunarodni karakter manifestaciji daju brojne udruge koje sudjeluju u kreiranju programa. Ove godine posebno se ističu dvije talijanske udruge koje izvode atraktivne prezentacije vještina sa zastavama i u streličarenju – udruge Sbandieratori e Musici di Fornovo Taro i Arcieri dell Griffone. Njihovi nastupi su vrlo atraktivni i rijetko viđeni na našem području. Domaća Povijesna udruga Kaštel daje značajan doprinos u ovogodišnjoj organizaciji manifestacije te iako osnovana 2013. godine, već broji 30 članova.

Posjetitelje će u Svetvinčentu dočekati i bogati popratni sadržaji. Moći će se oprobati u nekim vještinama te postati dio srednjevjekovne priče, a na Ulici istarski gušti moći će degustirati i kupiti autohtone istarske delicije. To je ujedno i novitet ovogodišnjeg Festivala, kako bi se atraktivna manifestacija stopila s ponudom autohtonih proizvoda Istre.

Detalje o manifestaciji te atraktivnu prezentaciju viteških borbi doznajte i pogledajte u srijedu, 6. kolovoza na pulskoj tržnici u centru kraj fontane u 10 sati, gdje će organizatori prezentirati detaljan program.

Alphera