Staročeško pivo Desetka za 10!

Pivovara Daruvar nedavno je plasirala na tržište svoje novo pivo – Staročeško Desetka – što je bio povod posjeta ovoj najstarijoj hrvatskoj pivovari u industrijskom dobu, koja je počela s radom 1840. godine.

Desetka otprilike i zaslužuje takvu ocjenu, u što smo se uvjerili prilikom kušanja još nefiltriranog piva, direktno iz proizvodnje, ali i kasnije uz ručak u restoranu hotela Termal u Daruvarskim toplicama. Bila je to prigoda za probati i  njihova ostala piva – Svijetlo, Crveno i Limun (radler) – dok se Zimsko u međuvremenu popilo, pa ćemo na njega morati pričekati do kraja godine.

Daruvar-DragoAmbros,TomislavHorvat (Kopiraj)Tomislav Horvat, direktor pivovare, pohvalio se kako njihovo poslovanje tri godine zaredom, nakon izlaska iz stečaja, ide uzlaznom putanjom. No, s obzirom na količine koje proizvode, pozicionirani su kao lokalna pivovara, kojoj se glavna ciljna skupina konzumenata nalazi u krugu od 70-ak kilometara oko Daruvara. Staročeško pivo može se naći i u Zagrebu u stotinjak ugostiteljskih objekata i ponekim trgovačkim lancima te po Dalmaciji i sjevernom Jadranu, zahvaljujući dsitributivnim centrima u Splitu i Rijeci. Daruvarski pivovari preferiraju konzumiranje piva u bačvama jer, smatraju, takvo je kvalitetnije i jeftinije, no u to je teško uvjeriti ugostitelje, pogotovo u njihovu gradu, jer se točeno pivo može popiti u samo dva lokala. Hrvatski prosjek kreće se od 2 do 5 % (ljeti u Dalmaciji), što je neusporedivo sa statiskom pradomovine piva Češkoj u kojoj ugostitelji poslužuju čak 55% točenog piva.

Staročeško pivo nastalo je 1893. godine u Daruvaru, zahvaljujući doseljenicima iz Češke koji su počeli primjenjivati specifičnu metodologiju proizvodnje. Tako je Staročeško i najstariji pivski brend u Hrvatskoj, kojeg sad ponovno obnavljaju prema izvornim recepturama, napomenuo je direktor prodaje Drago Ambroš.

Pivo Desetka nazvano je po tome što ima 10% ekstrakta u osnovnoj sladovini, a zahvaljujući samo 4% alkohola, lagano je i pitko, ali punog okusa. Vinari bi rekli – ima jako tijelo, a pivskim rječnikom rečeno – to je pravo pivo! U svakom slučaju, prava vrijednost za novac, jer mu je preporučena maloprodajna cijena za bocu od 0,5 litara samo 4 kune.

Tekst: Mustafa Topčagić
Foto: Rene Karaman

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.