Stingova vina u Hrvatskoj

U zagrebačkoj vinoteci Vivatina (Boćarski dom) predstavljena su vina iz vinarije Il Palagio u talijanskoj Toscani, čiji su vlasnici britanski glazbenik Sting i njegova supruga Trudie.

Ekskluzivno zastupstvo pripalo je Vivatini zbog njihova eco friendly usmjerenja te podržavanja ekoloških proizvođača vina i hrvatskih eko delicija. Tvrtku i vinoteku vode – četiri plavuše – kako same sebe nazivaju simpatične poduzetnice Nina Schmidt, Tanja Hrenar, Ljiljana Režek i Milka Damijanić, koje su i osnivačice Klastera Natura (o tome neki drugi put).

Prvo je predstavljeno vino chianti When We Dance 2012 (sangiovese, canaiolo, colorino), koje je fermentiralo u inoxu šest mjeseci i još tri mjeseca odležalo u boci. Po okusu je na trešnju, malinu, šljivu, s finim taninima, uz preporuku – piti sada! Wine Spectator i Jamie Goode dodijelili su ovom vinu 87 bodova, a Jancis Robinson 15,5 od 20 bodova.

2-Sting vinoPotom nam se u čašama našao ‘supertoskanac’ iz biodinamičke proizvodnje Casino delle vie 2010 (sangiovese, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot), fermentiran u inoxu, koji je godinu dana proveo u barrique bačvama (korištenim) i šest mjeseci u bocama. Vino je jakog karaktera, ali elegantno, a okus je na slatke trešnje, šljive, sandalovinu, cedar, duhan… Robert Parker i Wine Spectator počastili su ga s 90 bodova, a James Suckling s 2-3 boda više, ovisno o godini.

Treće Stingovo vino, također ‘supertoskanac’, Sister Moon 2010 (sangiovese, merlot, cabernet sauvignon), nazvan po njegovoj pjesmi, nažalost, nismo imali priliku kušati, jer je sva uvezena količina – rezervirana. Vrlo zanimljivo s obzirom da mu je maloprodajna cijena 322 kune! Vino je fermentiralo u inoxu, 15 do 18 mjeseci odležavalo je u barriqueu (novom i korištenom) te šest mjeseci provelo u boci. Uvoznice kažu, a nemamo razloga ne vjerovati, da je to puno vino s dugim završetkom, odlično balansirano i elegantno. Dominiraju kupine i crni papar, a preporuča se za čuvanje. Strogi sud Wine Spectatora dao mu je (ovisno o godinama) 92-93 boda, Robert Parker 92 boda, James Suckling 93-94 boda, Jamie Goode 92 boda, a Jancis Robinson 16,5 od 20 bodova.

Imanje Il Palagio, koje potječe iz 1700. godine, Sting i njegova supruga Trudie kupili su 1999. U potpunosti su renovirali vilu, maslinike i vinograde, vodeći računa o slavnoj povijesti te primjenjujući biodinamičke i organske principe tretiranja zemljišta. Imaju 11 hektara vinograda o kojima se brine biodinamički stručnjak Alan York, za vino je zadužen enolog Paolo Caciorgna, a o cijelom imanju brigu vodi Paolo Rossi.

Mustafa Topčagić / Foto: Rene Karaman