Svečano otvorene Jaskanske vinske svečanosti

Tradicionalnu rujansku vinsku feštu i najpoznatiju manifestaciju jaskanskog kraja sinoć je u prisustvu vinske kraljice Zagrebačke županije, Lucije Šember, predsjednika gradskog vijeća grada Supetra, Mate Martinića, domaćina gradonačelnika grada Jastrebarskog, Zvonimira Novosela, te brojnih drugih visokih uzvanika i posjetitelja svečano otvorio  Župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić. Jaskanske vinske svečanosti, 25. po redu, ove se godine održavaju od 8. do 11. rujna, a nude zabavno kulturno umjetnički program uz bogatu gastronomsku ponudu domaćih specijaliteta i vrhunskih vina.

”Vinske su svečanosti pravo vrijeme i mjesto za osvježenje prijateljstava, što se u Jastrebarskom uvijek i dogodi. Kušajmo brojne domaće specijalitete i pažljivo njegovane kapljice čuvenih jaskanskih vina te na taj način odajmo zasluženo poštovanje našim vrijednim proizvođačima. Kao Gradonačelnik Jastrebarskog izuzetno sam ponosan na sve što smo ostvarili proteklih godina, najviše na svoje sugrađane koji vas tijekom cijele godine u Jaski dočekuju široke ruke poštujući poznato jaskansko gostoprimstvo, ali i zahvalan na svemu onome u čemu su nas proteklih godina podržali ljudi i moji prijatelji koji sjede ovdje u prvom redu, dokazujući time da nas i ove godine nisu zaboravili”, rekao je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel te nastavio: ”Nimalo ne sumnjam da će narednih večeri jaskanski vinari prezentirati najbolje od svojih proizvoda i da će se zasigurno pobrinuti kako bi svojim kućama otišli zadovoljni. Zahvaljujem svima koji su svojim dolaskom uveličali Jaskanske vinske svečanosti, a pošto planiramo brojne gospodarske i turističke manifestacije, uskoro ćete imati zaista puno razloga za ponovni dolazak u Jasku.”

dani-vina-1-dan-2016-162-of-300

Svečanom otvaranju 25. po redu Jaskanskih vinskih svečanosti prethodila je šarolika povorka prekrasnih narodnih nošnji i uniformi koju su sastavile članice i članovi kulturno umjetničkih društava u narodnim nošnjama, mažoretkinje te brojne druge Jaskanke i Jaskanci svih generacija, koji su iz prekrasnog Perivoja Erdödy, na veliko zadovoljstvo svih prolaznika, defilirale glavnom jaskanskom prometnicom prema šatoru na Sajmištu.

Samom činu otvaranja prisustvovali su brojni visoki dužnosnici koji su na taj način odali priznanje vrijednim jaskanskim vinarima, ali i Gradu Jastrebarskom koji stoljećima njeguje tradiciju vinogradarstva i vinarstva svoga kraja. Svečanosti je otvorio Župan Kožić zahvalivši pritom vinarima koji nam svakoga rujna podare svoja najbolja vina. ”Vinogradi ne trebaju gospodara, nego traže slugu. Dug je put od vinograda do stola i potreban je trud kroz cijelu godinu, ali sigurno se taj trud na kraju isplati kada nastane kapljica vrhunske kvalitete. Ovaj kraj može biti ponosan na svoje vinare koji su se nedavno vratili s ocjenjivanja iz Mađarske s osvojena dva zlata i osam srebrnih medalja te tako na najbolji način promovirali Jastrebarsko i Zagrebačku županiju. Hvala Vam na svemu što činite za Jasku, Zagrebačku županiju ali i cijelu Republiku Hrvatsku”, rekao je Kožić.

Predsjednik gradskog vijeća grada Supetra, Mate Martinić, također je pozdravio sve prisutne te izrazio svoje zadovoljstvo povodom ranije potpisanog prijateljstva između grada Supetra i grada Jastrebarskog te ujedno domaćinima poželio još mnogo uspješnih Vinskih svečanosti.

Posjetitelji Svečanosti tako će i ove godine imati priliku susresti se sa bogatom eno i gastro, kulturnom, turističkom i zabavnom ponudom, a posebno treba istaknuti i Obrtničko turističku izložbu koja okuplja proizvođače ekoloških proizvoda, suvenira kao i predstavnike tradicionalnih obrta sa područja Grada Jastrebarskog i okolice, pa će uz vrhunska vina biti i prilike kupiti i kušati domaće proizvode. Izložba je ove godine poprimila i humanitaran karakter, jer je Udruženje obrtnika Jastrebarsko, na čelu sa predsjednikom Stipom Bučarom, organiziralo humanitarnu akciju ’’Obrtnici za obrtnika’’, pa su obrtnici slastičari, koji su izradili četiri vrste štrudle; od sira, od grožđa, jabuka i šljiva, istu sinoć podijelili svim posjetiteljima, a sredstva prikupljena kao dobrovoljni prilog uručit će obrtniku koji zbog bolesti već neko vrijeme ne može raditi.

Za vrhunsku zabavu pod šatorom već prve večeri pobrinule su se Gazde. U petak se očekuje nastup Dražena Zečića, Danijele Martinović u subotu, a Jasmin Stavros i Barabe ’’zaključat’’ će šator u nedjelju, 11. rujna. Nadalje, nisu zaboravljeni ni oni željni malo drugačijeg glazbenog izričaja za koje će se pod šatorom pobrinuti Music Attack i DJ Baggio, čiji će glazbeni repertoar zasigurno zadovoljiti svačiji ukus.

PR: Ivan Batušić mag.ing.silv.