Svetvinčenat: Naj koza na 4. Festivalu sira

U petak, 10. srpnja, međunarodni 4. Festival sira otvorio je svoja vrata prigodnim programom uz nastupe KUD-a Rakalj i animatorice Schik te tijekom dva dana, u večernjim satima, privlačio ljubitelje sira i ostalih mliječnih delicija u Kaštel Svetvinčenta.

Prilikom svečanosti otvorenja, načelnik Svetvinčenta Dalibor Macan, predsjednik Zadruge dva roga Elvis Percan, Ezio Pinzan iz Lokalne akcijske grupe (LAG) Južna Istra te pročelnik Upravnog odjela za turizam Milan Antolović zaželjeli su organizatorima još više sadržaja i izlagača naredne godine te naglasili važnost održavanja manifestacije kao podrške razvoju stočarstva u Istri ali i šire. Organizator Zadruga dva roga i suorganizatori Općina Svetvinčenat, Turistička zajednica Svetvinčenta i LAG Južna Istra vrlo su zadovoljni odazivom proizvođača sira jer ih se ove godine u Kaštelu okupilo dvadesetak. Upravo ih je iz Istre bilo 11, a ostali dolaze iz šire regije te čak tri iz Slovenije. U ugodnom ambijentu unutrašnjosti Kaštela, siroljupci su mogli uživati sve do 24 sata degustirajući i u kupovini raznih vrsta sireva te ostalih ponuđenih delicija.

Svetvinčenat-festival sira 2015U subotu je program počeo malo ranije u Žlinji zad Kaštela. Tradicionalna, sada već 16. Naj koza okupila je pozamašan broj domaćih i stranih posjetitelja. Sa svojim  najboljim grlima došlo je desetak kozara iz Istre s 25 koza i 5 jaraca. Okupljeni u stručnom žiriju bili su Alfredo Jadrejčić iz Agencije za ruralni razvoj Istre, Boris Orlić iz Udruge uzgajivača istarskog tovara, Elvis Percan iz Zadruge dva roga, Drago Orlić poznai istarski pisac i pjesnik, Alfi Kabiljo, skladatelj, Jadranka Nišević, radio voditeljica, Draženka Moll, vijećnica TZ Svetvinčenat i počasna švicarska konzulica i Oliver Arman, istarski vinar. Program su uveličali članovi KUD-a Svetvinčenat i dječica iz vrtića Balončić. Održan je i likovni ex-tempore na kojem su djeca pisala pjesme i crtala na temu koze. Stručni žiri za ex-tempore bila je Elena Vižentin, likovna umjetnica i Fides Petrović, ravnateljica Dječjeg vrtića Balončić. Prigodan program te sve do proglašenja najboljih, vodio je Mario Benčić.

Titula ovogodišnje Najizvornije koze pripala je vlasniku Davidu Trentu, za Najsimpatičniju kozu proglašena je koza Luna vlasnice Mire Gardoš, Koza s najvećim cicami je vlasnika Doriana Kvarantotta, Mister prč (jarac) imena Frenki u vlasništvu je Milenka Sandrića. Titulu za Miss Naj koze osvojila je koza Roška, vlasnika Roberta Farbisa iz Kringe, a druga pratilja joj je koza Bibi vlasnika Milenka Sandrića, dok je prva pratilja u vlasništvu Jana Kanjira. Posebna nagrada za najbolju  kolekciju koza pripala je vlasniku Senu Murtiću.

Markat istrijanskega dela na samoj Placi plijenio je sva čula svojim mirisima i okusima ali i poglede znatiželjnika koji su virkali i promatrali prezentaciju starih zanata.

Bile su to vrlo intenzivne večeri na temu sireva i srodnih mliječnih proizvoda. Zasigurno su ljubitelji sira došli na svoje u Svetvinčentu. Posebnu čar i svoj dio publike privukla je ovogodišnja tradicionalna Naj koza s vrlo simpatičnim momentima i sretnim krajem kada pobjednice počnu jesti svoju nagradu – lovorov vijenac.

K. R.